ЕК предложи дефиниция за наноматериал

 

Наноматериалите вече се използват в стотици приложения и потребителски продукти
 
Европейската комисия прие препоръка за определение на наноматериалите. Според дефиницията, това са материали, чиито основни съставки имат размер между една и сто милиардни части от метъра.

С това обявяване се прави важна крачка към по-добра закрила за гражданите, като ясно се определя кои материали се нуждаят от специфично третиране в специално законодателство, поясниха от ЕК.

ЕС първи излезе с описание на наноматериалите, което да е общо за различни сектори и да се използва за всякакви регулаторни цели. Стигнахме до солидно определение, което се основава на научни данни и на широко допитване”, заяви европейският комисар за околната среда Янез Поточник.

Според него, промишлеността се нуждае от ясна и съгласувана регулаторна рамка в тази важна икономическа област, а потребителите заслужават точна информация за тези вещества.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Нанотехнологиите трябва да се изучат по-добрe
Доклад алармира за риска от нанотехнологиите
Закриват Българския нанотехнологичен център
Нанотехнологиите са неморални за 2/3 от американците
ЕК ще отстоява лидерство при нанотехнологиите
ЕК е най-големият публичен инвеститор в нанотехнологии
Нанотехнологиите могат да изпреварят скоро ИТ
Токсиколог предупреди за риска от нанотехнологиите
Нанотехнологиите носят фатални рискове за природата и човека

Това е важна стъпка към преодоляване на евентуалните рискове за околната среда и човешкото здраве, като с нея същевременно се гарантира, че тази нова технология ще може да разгърне потенциала си“, допълни Поточник.

Наноматериалите вече се използват в стотици приложения и потребителски продукти – от паста за зъби до батерии, бои и облекло. Те са двигател за европейската конкурентоспособност и имат значителен потенциал за развитие в области като медицина, опазване на околната среда и енергийна ефективност.

Тъй като все още съществува несигурност по отношение на рисковете, които те съдържат, е необходимо ясно определение, с което да се гарантира прилагането на съответните правила за безопасност на химичните вещества, посочват от ЕК. Определението ще помогне на всички заинтересовани страни, включително промишлените асоциации, тъй като то внася съгласуваност в разнообразието от определения, които се използват в момента в различни сектори.

Приетата дефиниция се основава на подход, който разглежда не толкова опасността или риска, колкото размера на съставните частици на материала. Формулировката описва наноматериала като „естествен, съпътстващ или произведен материал, съдържащ частици в необвързано състояние или под формата на агрегат или агломерат, при което външният размер в едно или повече измерения на поне 50% от общия брой частици, е в обхвата 1-100 nm“.

Определението е изготвено на базата на научно становище от Научния комитет по възникващи и идентифицирани нови здравни рискове (НКВИНЗР) и Съвместния изследователски център (СИЦ). Предварителна версия на определението бе предмет на обществено допитване.

Коментар