ВАС потвърди 3G предимство на Виваком

Върховният административен съд (ВАС) потвърди вчера становището, че Виваком има най-добрата 3G-мрежа в България. Твърдението беше оспорено от други два телекомуникационни оператора, след като Виваком направи търговска кампания на база на независимо изследване на мрежите от трето поколение в страната.

Според данните на регулатора, 3G-покритието по население на Виваком е 93,43 процента, докато при Мобилтел този показател е 84,87%, а за Глобул – 88,96 на сто, става ясно от официална информация, разпространена днес от Виваком.

3G покритието на Виваком по територия е 76,71%, спрямо 55,90% за Мобилтел и 60,23% за Глобул.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
КЗК потвърди 3G предимства на Виваком
Виваком обяви петкратен ръст в 3G услугите за месец
Виваком свали цените за мобилен интернет
М-Тел пусна тестова LTE мрежа
М-Тел пусна 42Mbps интернет в 3G мрежата
3G Wi-Fi услуга достъпна на пазара у нас

Това потвърждава становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от май т.г., че мрежата на Виваком е най-добрата от трето поколение у нас, посочиха от оператора.

Виваком е един от 18-те оператора в света, които използват 3G на 900 МHz, което позволява предлагане на по-добро цялостно покритие, по-добър сигнал в затворени пространства и отдалечени места, и респективно значително по-добро качество на 3G-мрежата, заявиха още от телекома.

До края на годината Виваком планира да покрие 98% от населението и 87% от територията на страната с 3G. Скоростта ще се повиши близо 4 пъти. Проведени са успешни тестове на скорости от 14,4 Mbps, 21 Mbps и 28 Mbps, като в реални условия са достигнати скорости от 24 Mbps на едно място и 19 Mbps при движение с автомобил.

Мобилтел, от своя страна, обяви, че е единственият оператор в България, който притежава сертификат за най-бърза 3G мрежа в страната. Той е връчен на фирмата от независима немска агенция за контрол на качеството на мобилните мрежи NET CHECK след тестове в пет от най-големите градове в страната.

Резултатите се базират на повече от 2500 качвания и сваляния на файл през мобилната мрежа за 60 секунди. В доклада на NET CHECK се казва: „При около 50% по-висока средна скорост при приемане на данни и около 70% по-висока средна скорост при предаване на данни в сравнение със следващата по скорост мрежа е очевидно, че съществува ясно изразена дистанция между Мобилтел и останалите два оператора”.

М-Тел подчертава, че „все още е единственият оператор, предлагащ най-висока скорост в България за 3G мобилен интернет – до 42 Мbps”. 

по темата: „ВАС потвърди 3G предимство на Виваком”

добавете коментар...

  1. Веси

    ще взема да повярвам, че е така, кого заблуждават?

  2. Люба

    не съм много сигурна в това предимство…

  3. Христо

    абсолютна заблуда е това за Виваком, жалко че има хора, които биха повярвали на това твърдение.

  4. any

    Мтел къде предлага тази скорост- само в гр. София, квартал на гр. София или само около една клетка отново в гр. София. Популизъм до дупка. Една компания която тръгна с мутренско поведение ще си продължи с това поведение до нейният край/фалит. Мтел е пример.

  5. Мартин

    докато всичките имат скапани ограничения на МБ на максимална скорост в неограничения си 3G интернет, ми е през к..а кой има най-добро покритие или скорост

  6. Casper

    еМтеле еМговедо …

Коментар