Windows 8 таблети от Dell и HP следващото лято

Таблет компютри с Windows 8 от Dell и HP ще излязат на пазара през лятото на 2012 година. Засега няма подробности за характеристиките им, но според electronista.com, Dell ще постави акцент върху функциите за професионалисти.

Твърди се също, че Dell ще се опита да избегне конкуренция с Kindle Fire на Amazon – евтин таблет, с цена 200 долара, който цели да превземе бюджетния сегмент.

Информацията за новите таблети съвпада с плановете на Microsoft за завършване на Windows 8 през април 2012 г. Като се има предвид една бета верия и минимум една кандидат-финална (RC), то по всяка вероятност новата ОС ще излезе на пазара най-рано през юни.

За Dell и HP ще бъде изгодно да преминат на Windows 8. Таблетите Streak на тексаския производител не се радват на висока популярност. HP пък се отказа да разработва собствена мобилна платформа, но може с успех да се възползва от Windows, предвид партньорството с Microsoft при създаване на Tablet PC преди десет години.

Microsoft, от своя страна, досега нямаше операционна система, адаптирана пълноценно за сензорен интерфейс. Затова и таблет компютрите с Windows намериха ограничено приложение. Windows 8 може да промени нещата.

Коментар