Изстреляха първите два спътника на Галилео

Днес по обяд от Куру, Френска Гвиана, бяха изстреляни първите два оперативни спътника по програма „Галилео“ с ракета носител „Союз“. Спътниците ще достигнат орбита на височина 23 000 км, съобщи Европейската комисия.

Европа вече е по-близо до това да притежава собствена интелигентна система за спътникова навигация, която ще се превърне в източник на многобройни ползи за икономиката и ежедневието на хората. От 2014 г. новата мрежа от спътници ще направи възможно подобряването на редица услуги, вкл. автомобилна навигация,издирване и спасяване, банкови транзакции и др.

Общото икономическо въздействие през следващите 20 години се оценява на около 90 милиарда евро. Посредством своите услуги системата допринася за развитие на много отрасли на европейската икономика: електрически мрежи, дружества за управление на превозни средства, финансови транзакции, корабоплаване, спасителни операции и мироопазващи мисии.

По програма „Галилео“ се разработва усъвършенствана глобална система за спътникова навигация, която определя много точно местоположението. От 2014 г. тя ще предлага три услуги – общодостъпна услуга (безплатна), публично регулирана услуга (ПРУ) и услуга за издирване и спасяване. По-късно към ще бъдат добавени търговска услуга и услуга за безопасност на човешкия живот.

Двата спътника, оборудвани с най-точните атомни часовници, които съществуват – с грешка от една секунда на три милиона години, предполагат ускоряване на валидирането на бъдещата мрежа от 30 спътника. Галилео е оперативно съвместим със системата GPS.

Коментари по темата: „Изстреляха първите два спътника на Галилео”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Тази навигационна система е вече четвъртата започната. Освен изградената вече американска GPS в активно изграждане са китайската BeiDou(北斗导航系统) и руската ГЛОНАС.
    Дано Galileo поне да има някакви предимства (иначе ми е все тая къде ще отидат парите за лицензите в САЩ, Западна Европа, Китай или Русия).

Коментар