HP гарантира безпроблемен преход към IPv6

Нови мрежови услуги на HP ще позволят на организациите да преминат безпроблемно към интернет протокола от следващо поколение IPv6, стана ясно на пресконференция на компанията в София.

Бързото покачване на броя на онлайн потребителите и смарт устройствата води до намаляване на уеб адресите, използващи IPv4. С изчерпването им, организациите трябва да са готови да поддържат версия IPv6, за да останат конкурентни и да могат да общуват с клиенти и партньори, опериращи с новия интернет протокол.

Част от организациите се опасяват, че преходът към IPv6 може да разстрои досегашната им мрежи или да допуснат уязвимост по време на този процес.

Решенията HP Network Consulting за IPv6 премахват затрудненията при преминаване към IPv6. Поетапният подход на HP предполага клиентите с IPv4 първо да преминат към среда, поддържаща едновременно двата протокола, и като следваща стъпка – преминаване към IPv6. Целта е да бъде осигурена безпроблемна свързаност и непрекъснатост на бизнес процесите при минимални нива на риска.

Клиентите могат да използват поетапния подход и методология на НР, за да достигнат до общо виждане и план, фокусирани върху индивидуалните им бизнес потребности”, казва Имран Кан, вицепрезидент Network Consulting, HP Technology Services.

Процесът на преход към IPv6 включва няколко елемента:

HP Transformation Experience Workshop for IPv6 е интерактивна, полудневна сесия, чрез която потребителите могат да разработят визия и „пътна карта”, които изравняват технологията с бизнес нуждите на организацията за IPv6.

HP IPv6 Network Assessment Service е услуга за оценяване, което се състои от две стъпки. Първата пресмята техническото въздействие на IPv6 върху съществуващата инфраструктура и ИТ, като анализира нейната готовност, идентифицира потенциални заплахи пред сигурността и се справя с въпросите на управлението. След това потребителите могат да разработят съвместно с НР план, в който да определят кога, къде и как да процедират с преминаването към протокола, за да получат максимална възвръщаемост на инвестицията.

HP IPv6 Web Start Service дава възможност на потребителите да поддържат непрекъсната комуникация чрез уебсайта си, докато разработват подробна стратегия за преминаване към IPv6. Услугата създава и внедрява Gateway Solution – решение, което чрез IPv6 позволява на уебсайт, ограничен само върху IPv4, да работи в среда с двата протокола.

HP съобщи също, че предлага консултантска помощ при планиране, проектиране и внедряване на архитектурата във финалния й вид чрез услуги като HP IPv6 Architecture и Design Service, HP IPv6 Transition Consulting Service  и HP IPv6 Integration и Deployment Service. Решенията ще са достъпни първоначално директно от HP, а в бъдеще и от оторизираните партньори на компанията.

Същевременно, HP обяви нови мрежови продукти и услуги, базирани на архитектурата FlexNetwork, която осигурява гъвкавост, според изискванията на глобализацията и потреблението на ИТ.

В повечето случаи настоящите мрежови инфраструктури не разполагат с гъвкавостта, нужна за поддръжка на виртуални инфраструктури, често липсва и честотната лента за интензивни мултимедийни приложения, както и скалируемост, необходима за нарастващия брой свързани мобилни устройства.

Новите решения на HP Networking за виртуализация, мултимедийни приложения и гъвкавост на работния процес улесняват преминаването към IPv6, 10- гигабитов интранет мрежов стандарт (GbE) и виртуализирани услуги за отдалечените офиси.

В края на ноември във Виена ще се проведе премиерното събитие HP DISCOVER, на което компанията ще демонстрира как организациите могат да започнат своя път към Instant-On Enterprise.

Коментар