Излиза първият смартфон с Android 4.0

Samsung и Google обявиха по-рано тази седмица първия смартфон с операционна система Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Моделът Galaxy Nexus предоставя 4,65-инчов HD Super AMOLED дисплей с резолюция 720p и разчита на мощта на 1,2-гигахерцов двуядрен процесор.

Платформата Ice Cream Sandwich може да се използва с еднакъв успех и на смартфони, и на таблети. Тя има напълно обновен потребителски интерфейс, подобрени мултитаскинг и известия, може да се използва като Wi-Fi „гореща точка” и поддържа NFC.

За първи път при Android смартфоните Galaxy Nexus предлага допълнителни софтуерни навигационни бутони. Всички останали функции имат обновен дизайн. Налично е също ново приложение за контакти, което позволява на потребителя да вижда снимките на приятелите във висока резолюция и да проверява обновените им статуси в Google+ и други социални мрежи.

Galaxy Nexus разполага с обновена камера, която поддържа режим „панорама” и видео заснемане 1080p, има нулево закъснение и ефекти като подмяна на нежелани физиономии и фон.

Новият смартфон поддържа облачни услуги за синхронизиране на имейл, контакти и други данни между различни устройства. Потребителят има достъп до повече от 300 000 приложения и игри в Android Market, а в някои държави е възможно купуване е-книги, наем на филми или директното им излъчване от телефона, както и качване на музика в „облака” и възпроизвеждането й навсякъде.

Ice Cream Sandwich се отличава и с нововъведения като Face Unlock – функция за разпознаване на лице с цел отключване на телефона. Чрез използване на NFC технология приложението Android Beam позволява споделяне на уеб страници, приложения и YouTube видео с приятели само с докосване на двата телефона.

Galaxy Nexus идва с достъп до множество услуги като Android Market, Gmail, Google Maps 5.0, Google Earth, Movie Studio, YouTube, синхронизиране с Google Calendar и Google+.

Това е първият смартфон с 4,65-инчов дисплей с резолюция 720p (1280×720). Наследник на оригиналния контурен дисплей на Nexus S, моделът Galaxy Nexus се отличава със заоблена форма, която приляга удобно на ръката и лицето. Усещането за ергономичност се засилва от кожата върху батерията, която същевременно предпазва телефона от изплъзване.

Nexus използва 1,2-гигахерцов двуядрен процесор, който в комбинация с LTE или HSPA+ свързаност осигурява високоскоростно уеб сърфиране.

Galaxy Nexus излиза в САЩ, Европа и Азия в началото на ноември и постепенно ще бъде представен на останалите пазари, уточниха от Samsung. Цената на модела все още не е обявена.

Коментар