Asus Zenbook – начало на “ултра” ерата

Asus Zenbook съчетава висока производителност и елегантен дизайн

Asus Zenbook съчетава висока производителност и елегантен дизайн

Наскоро в Ню Йорк се състоя официалната премиера на Zenbook, първия ултрабук на един от водещите производители на компютри – тайванската компания Asus. Значението на този модел за индустрията бе подчертано от факта, че в шоуто участва вицепрезидентът на Intel Том Килрой. Именно най-големият производител на процесори в света е инициатор на концепцията за ултрабук компютри. Това са нов клас тънки и леки ноутбуци с алуминиев корпус и SSD диск, способни да работят дълго време на батерия.

Новата „ултра“ ера бе открита с артистично изпълнение на популярния тайвански театър „Cloud Gate Dance“, а танцът „Лунна вода” бе специално посветен на новия ноутбук.

Asus Zenbook съчетава висока производителност и елегантен дизайн. Сребристият външен панел се отличава с концентрични кръгове, които пречупват светлината. Външните линии са плавни, а дебелината на „зенбука” е само 3 мм инча в предната част и 9 мм в задната, което го прави най-тънкият ултрабук на пазара в момента, подчертава производителят.

Zenbook e разработен така, че да стартира от режим на готовност само за 2 секунди. Режимът на готовност, от своя страна, е около четири пъти по-дълъг от стандартния за индустрията и може да бъде поддържан за период от две седмици, твърди Asus.

Ултрабукът разчита на процесори Intel Core от второ поколение, оптимизирани за мобилна употреба и SSD диск SATA Revision 3.0 (SSD). Налични са интерфейс Bluetooth V4.0, порт USB 3.0 с възможност за бързо зареждане на преносими устройства и 0,3-мегапикселова уеб камера.

За да съчетаят в един продукт всички тези характеристики, инженерите от Asus са включили охлаждаща технология, която използва V-образен канал с уникална медна перка, специално създадена, за да подобри въздушния поток и да позволи възможно най-доброто охлаждане.

Когато батерията падне под 5%, Zenbook автоматично запазва файловете, върху които се работи, предотвратявайки по този начин загубата на данни.

Ултрабукът на Asus е изключително „зелен”. Моделът използва патентован Super Hybrid Engine II, който удължава живота на батерията и позволява на Zenbook да издържи с 25% повече в автономен режим, в сравнение с други ултратънки ноутбуци, твърди Asus.

Отчитайки, че един ултрабук е създаден както за работа, така и за забавление, Asus е вградила в Zenbook фирмената технология за широкоспектърен звук SonicMaster – оптимизирано съчетание на хардуер и софтуер, разработено съвместно с Bang & Olufsen ICEpower.

Представянето на Zenbook е живото доказателство, че ултрабуците въвеждат една фундаментална трансформация на личния компютър, коментира вицепрезидентът на Intel Том Килрой по време на премиерата на модела в Ню Йорк.

Zenbook се предлага в конфигурации с различни процесори Intel Core i5 и Core i7, както и с два размера екрани – 11,6-инчов HD с резолюция 1366х768 пиксела и 13,3-инчов HD+ с резолюция 1600х900 пиксела. Моделите включват 4 GB оперативна памет DDR3 и SSD диск SATA Revision 3.0 с обем 128 или 256 GB.

Ултрабукът поддържа безжични комуникации Wi-Fi 802.11 b/g/n и Bluetooth V4.0. Всички модели се предлагат с предварително инсталирана операционна система Windows 7 Home Premium (64-битова). Батерията осигурява между 5 и 7 часа автономна работа на ултрабука и издържа до 2 седмици в стендбай режим, по данни от производителя.

Zenbook се очаква скоро на българския пазар от партньорите на Asus, съобщиха от производителя. Цената на ултрабука все още не е обявена.

Коментари по темата: „Asus Zenbook – начало на “ултра” ерата”

добавете коментар...

  1. Христо

    Тоя Zenbook е копие по бледи спомени на второто и третото поколение MacBook Air – триъгълното сечение на корпуса, чиклет клавиатура, голям тъчпад… Asus толкова ли нямат един иновативен дизайнер? И цената от $1222 за 11,6 е колкото на малкия (и набеден за прескъп, понеже е на Apple) MacBook Air – какво стана с обещанието за евтини ултрабуци?!

  2. Анонимно

    Презареждането на страниците трябва да е алтернатива на работещ javascript. В смисъл, като съм си изключил javascript-а, то пак да мога да разглеждам снимките – това е възможно и е лесно за реализация.

  3. Mom

    Те Асус вероятно ще го правят rack mountable, защото задните 38 инча (около 89 см) не виждам как иначе ще можеш да си ги поставиш на бюрото.

    А прелистването на изображенията без презареждане на страницата дори и в началото на 2000 г го решаваха с предварително зареждане на изображенията, не че сега няма и по-хитри начини. Друг технологичен сайт, в който още не са дораснали до тази иде я Хай-Ком.

  4. Fan

    Сериозно ли дебелината е само 11 инча, което пък е около 28 см (сантиметра) ?! Че то няма тухли четворки толкова дебели. Стигa, ве technews. Дайте го по-сериозно. Все пак сте технологичен сайт, а не сайт за свободни съчинения. И вземете си сложете нещо за разглеждане на снимките към статиите, а не при всяка нова снимка да ми се презарежда цялата страница.

Коментар