ИТ директорът е най-недолюбвана професия

Битува мнението, че ИТ директорите седят в големи кожени кресла в просторни офиси, носят изискани костюми и броят парите си, докато скромните и трудолюбиви програмисти вършат цялата работа в „мазето”. Така ли е наистина?

Малцина са добрите технически специалисти, които биха се отказали от възможността да станат ИТ директори. Кой не би се възползвал от шанса да говори с гръмки слова пред останалите членове в борда на директорите, които, кимайки одобрително, дават още и още пари за проекти без никакъв смисъл, пише британският silicon.com.

Но приливът на завист в техническите специалисти всеки път когато в сървърното помещение влезе ИТ директорът, може би е неуместен. Дали когато ИТ шефът се усмихва радостно на новия си iPad, душата му не се залива от сълзи? Да, това е напълно възможно.

Компанията CareerBliss е анализирала мненията на хиляди служители, за да определи най-недолюбваните професии. И кой, мислите, че оглавява списъка? Оказва се, че това е ИТ директорът.

Анализаторите са изследвали отношението към професиите по критерии като работно време, заплата и кариерно израстване. В частност, в категорията ИТ са намесени фактори като протекция на роднини, връзкарство и неуважение към работниците. Сред останалите недолюбвани професии в челото са директор по продажби и реклама, както и мениджър проекти.

ИТ директорът не е единственият технически специалист в черния списък. На четвърто място са ръководителите по разработка на сайтове, които според изследването, не могат да общуват и не разбират технологиите. Уеб разработчиците са чувстват нещастни и от факта, че некомпетентни клиенти не харесват техния забележителен дизайн. Освен това техническите специалисти са на пето място по жалби от това, че към тях се отнасят с явно неуважение.

Вечно депресираните технически специалисти може би ще се чувстват по-щастлили, ако от време на време оставят „железата” настрани. Според изследване на Sheilas Wheels, хората са много зависими от това, че ден и нощ се опитват да останат свързани. Средно, съвременният човек изразходва около 48 минути в денонощие за изпращане на съобщения със смартфона си, вкл. текстове и картинки, както и за обновяване на статуси в социални мрежи.

Процесът на комуникация продължава и у дома. Мъжете държат телефоните си в в близък обсег средно 17 часа в денонощие, а всеки пети дори спи със своя хендсет. При жените тези показатели са съответно 15 часа и 16%, т.е. всяка шеста жена държи телефона плътно до леглото в спалнята си.

Според 13% от британците, техните партньори изразходват повече време за разговори по телефона, отколкото за общуване помежду им. А децата прекарват по час и половина вечер със смартфоните си.

Коментар