Какво представляват ултрабук компютрите

От няколко месеца усилено се говори за т.нар. ултрабук компютри. Вече се появиха и първите модели от този клас. Какво всъщност представлява ултрабукът?

Концепцията ултрабук се налага от Intel, най-големия производител на процесори в света. Принципно, компанията разработва т.нар. референтни дизайни, предоставя ги на производителите на компютри и след това им доставя необходимите чипове.

Ето защо повечето лаптопи са почти еднакви отвътре – те са проектирани на базата на референтния дизайн от Intel и използват неговите чипове.

Същият принцип Intel следва и при ултрабуците. Под това понятие се разбира ултралек и ултратънък лаптоп, от типа на MacBook Air, с дебелина от едва 0,8 инча и препоръчвана от Intel цена под 1000 долара.

КАКВО Е УЛТРАБУК  
тънък и лек ноутбук (под 20 мм) с Intel процесор


бърз, със SSD устройство вместо твърд диск


сигурен, с технологии за защита на идентичността


достъпна цена – под $1000


способен да работи дълго време на батерия

 

Първият ултрабук е Asus UX21, който е по-тънък дори от Air, има 11,6-инчов екран и USB 3.0 порт. Моделът разчита на най-нови процесори на Intel от линиите Core i5 и Core i7.

Ултрабуците се отличават с възможност за незабавно активиране, което позволява на потребителите да оставят лаптопа отворен и да го използват незабавно във всеки момент. В повечето модели механичният твърд диск ще бъде заменен от SSD.

На този етап за производителите на РС е трудно да постигнат цена под 1000 долара. UX21 струва над 1200 долара на пазара в САЩ. Очаква се цените да паднат с появата на нови модели и разрастването на пазара.

За разлика от класическите лаптопи, ултрабуците нямат DVD устройство, което ги доближава до категорията на нетбуците, но двата класа са несравними по производителност. Възможно е в бъдеще ултрабуците да предложат и сензорен екран по подобие на iPad, но засега няма ясни индикации за подобна еволюция.

Друго предимство на ултрабука ще бъде продължителното време за работа на батерия. Очаква се подобни компютри да издържат поне половин работен ден в автономен режим при активна употреба.

Производителите на ултрабуци подхождат предпазливо, като няма да рискуват с големи партиди устройства още в самото начало. Купувачите вероятно ще изчакат първите отзиви за работата на ултрабуците, преди масово да се насочат към тях.

по темата: „Какво представляват ултрабук компютрите”

добавете коментар...

  1. Нави

    Има инфо в мрежата.Не бъди мързелив и си провери.Тежат под килограм

  2. Иван

    Къде е информация за тежест? Колко килограма тежи тази ултра пресована джада от метал, пластмаса и друга карантия вътре?

Коментар