Nokia обяви два смартфона с Windows Phone

Nokia направи дългоочаквания анонс на първите си смартфони с операционна система Windows Phone. По време на конференцията Nokia World компанията представи широко портфолио с нови телефони, услуги и аксесоари.

Lumia 800 и Lumia 710 са първите смартфони на финландския производител с инсталирана Windows Phone. Ориентиран към социални мрежи, Nokia Lumia 800 впечатлява с дизайн, възможности за качествени снимки, мобилен интернет и дружи изживявания за потребителите, достъпни само с едно докосване.

Nokia Lumia 800 позволява лесно групиране на контактите, включва интегрирани източници на информация и браузър Internet Explorer 9. Предоставя 3,7-инчов извит екран AMOLED ClearBlack, разчита на 1,4 GHz процесор с хардуерно ускорение и графичен процесор.

Налични са опции за незабавно споделяне на снимки, Carl Zeiss оптика, HD видео плейбек, 16GB вградена памет и 25GB безплатна SkyDrive памет за запазване на снимки и музика. Моделът се очаква на пазара на цена около 420 евро, без такси и данъци.

Интелигентният Nokia Lumia 710 може да се персонализира чрез сменяемите си задни панели и хилядите приложения. Моделът осигурява достъп до социалните мрежи, споделяне на информация и снимки и сърфиране в интернет с браузъра IE9.

Lumia 710 е наличен в няколко цветови комбинации като бяло и синьо, бяло и черно и жълто-черно. Той има същите 1,4 GHz процесор, ускорен хардуер и графичен процесор като Nokia Lumia 800. Очакваната пазарна цена на модела е  приблизително 270 евро, без такси и данъци.

И двата смартфона имат емблематични Nokia характеристики, които са оптимизирани за Windows Phone, вкл. Nokia Drive с устройство за напълно персонализирана навигация (PND) и специално създаден интерфейс за навигиране по време на шофиране.

Налична е още услугата Nokia Music с MixRadio – безплатно глобално мобилно приложение за музика, което включва хиляди локални канали. С ъпдейт, който се очаква по-късно тази година, потребителите на  Lumia ще могат да създават персонализирани канали на базата на глобален каталог с милиони песни.

Друга част от Nokia Music е Gigfinder – функция за търсене на локална музика, изпълнявана на живо. Не на последно място, очакваният ъпдейт ще направи възможно чрез Nokia Music незабавно споделяне на неща от социалните мрежи и купуване на билети за концерти.

Lumia 800 вече е наличен за предварителни поръчки в определени страни, а през ноември ще започнат продажбите в във Франция, Германия, Италия,  Холандия, Испания и Великобритания с подкрепата на 31 водещи оператора и търговски вериги. Моделът ще бъде наличен и в Хонгконг, Индия, Русия, Сингапур и Тайван преди края на годината и на много други пазари в началото на 2012 година.

Lumia 710 ще се появи към края на годината в Хонгконг, Индия, Русия, Сингапур и Тайван, заедно с Nokia Lumia 800, и на други пазари в началото на 2012.

Nokia обяви и плановете си да представи портфолио от продукти в САЩ в началото на 2012, както и в континенталната част на Китай през първата половина на 2012 година. В допълнение към вече съществуващи продукти, които включват покритие от WCDMA и HSPA, Nokia планира LTE и CDMA продукти които да адресират спецификата на локалните пазари.

Коментар