Над 1600 WiFi зони „освободиха” интернет

 

Достъпът до интернет трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода в ЕС, смятат инициаторите
 
Със свободен достъп до интернет в повече от 1 600 WiFi зони България отбелязва 42-я рожден ден на интернет. Инициативата „Освободи интернет” бе подета от група интернет-ентусиасти, чиято цел е България да се превърне в най-голямата зона със свободен WiFi достъп до интернет в Европа. Те отправиха призив към организации, компании и граждани да отворят WiFi връзките си за свободен достъп от всички на 29 октомври.

В подкрепа на инициативата, която активно присъства в он-лайн пространството през последните две седмици, се включиха президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, изпълнителният директор на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов, режисьорът Илиян Джевелеков и Николай Неделчев – изпълнителен директор на Публисис МАРК Груп.

Инициативата се радва на подкрепата на различни медии, блогъри, компании, популярни лица и много граждани, които регистрираха на специална он-лайн карта своите свободни за достъп WiFi зони.

Идеята излезе от границите на България и на картата на свободния интернет в сайта на инициативата вече могат да се видят хотспотове с безплатен достъп до интернет в Германия, Косово, Македония, Полша, Сърбия, Франция, Холандия и Хърватска.

Всеки, който иска да подкрепи инициативата, може да остави свободен канал за достъп до интернет и след 29 октомври, така че България да се превърне в мястото с най-лесен достъп до глобалната мрежа. Така ще дадем възможност на всеки желаещ да стане част от света, благодарение на скъсените времеви и пространствени разстояния, които интернет ни предоставя, казват организаторите.

На сайта на инициативата могат да се намерят линкове към различни видео инструкции за освобождаване на достъпа до интернет. 

„Освободи интернет“ е инициатива на група ентусиасти от групата за маркетингови комуникации Публисис МАРК Груп –  DigitalTribe. Специалната подкрепа оказват Атлантическият клуб и Паневропейският съюз – България с председатели Соломон и Гергана Паси, според които достъпът до мрежата трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.

по темата: „Над 1600 WiFi зони „освободиха” интернет”

добавете коментар...

  1. Опасно

    Живеем в опасни времена. Аз не бих направил такова нещо, утре може качулките да ми разбият вратата (най-вероятно и главата), па после иди обяснявай, че не си разпространявал детско порно. Да, знам има firewalls ама не всичики могат и искат да се борят с тях…

  2. анонимно

    Чудесно! Сега вече има 1600 места от които спамърите могат спокойно да си спамят. А това че IP-тата ще отиват в черни списъци е екстрата за съгласилите се.

Коментар