Китай удиви със собствен суперкомпютър

Китай пусна първия си суперкомпютър със собствен процесор. Чипът е разработен от местни инженери и произведен в китайски завод. Официалната премиера на процесора се състоя на пресконференция в гр. Цзинан, провинция Шандун, където е инсталиран и самият суперкомпютър.

Суперкомпютърът Sunway BlueLight MPP стъпва на китайски процесор и достига производителност близка до тази на американския Jaguar

Изчислителната мощ на суперкомпютъра го нарежда сред първите 20 машини в света. Теоретичната пикова производителност на Sunway BlueLight MPP съответства на 74% от производителността на най-големия суперкомпютър в САЩ – системата Jaguar в Националната лаборатория Окридж, разработена от Cray и заемаща в момента трето място в света.

Машината Sunway BlueLight MPP съдържа 8,7 хиляди процесора ShenWei SW1600 и достига производителност 1 петафлоп (хиляда трилиона операции в секунда). Чипът е разработен от учени в един от китайските институти по изчислителна техника в Шанхай на основата на 64-битова RISC архитектура и има 16 ядра с тактова честота 1,1 GHz.

Американските експерти са изненадани от високата производителност на Sunway BlueLight MPP, съобщава Ню Йорк Таймс. Китай изостава с три поколения от САЩ, Южна Корея и Япония в полупроводниковата технология и затова е учудващо как местната индустрия е постигнала подобна суперкомпютърна мощ със собствени ресурси.

Китайският суперкомпютър използва сложна система с водно охлаждане, която е изключително ефективна, отбеляза Ню Йорк Таймс. Според американски специалисти, подобна система може да се мащабира и до суперкомпютри с екзафлопова производителност.

Друго съществено предимство на Sunway BlueLight MPP е ниската консумация на енергия. Суперкомпютърът консумира само 1 мегават, докато Jaguar (2,3 петафлопа) изяжда 7 мегавата. Не се уточнява как китайците са постигнали това.

През 2010 година Китай оглави класацията Топ 500 на суперкомпютрите с модела Tianhe-1A, който обаче използва процесори на Intel и Nvidia. По-късно обаче японският гигант Fujitsu излезе начело с машината K Computer.

Коментари по темата: „Китай удиви със собствен суперкомпютър”

добавете коментар...

  1. milka

    mnogo dobra informaciq

Коментар