Троянец превръща Mac в „печатница” на виртуални пари

Троянски кон, известен като DevilRobber, превръща Mac компютрите в машини за производство на виртуална валута. Зловредният софтуер задейства ресурсите на графичната карта, за да генерира валута от типа Bitcoin, съобщи компанията за сигурност Intego.

Bitcoins представляват виртуални пари, „отпечатвани” от специални програми, които изразходват доста компютърни ресурси и време. Валутата Bitcoins се използва в мрежови услуги и за придобиване на реални стоки, като една такава монета е еквивалентна на $3,20.

Троянецът DevilRobber всъщност се явява цял комплекс от зловредни кодове. Програмата се разполага вътре в приложенията, поради което се нарича троянец. Действайки като „бекдор”, зловредният софтуер отваря портовете за приемане на команди от отдалечени сървъри. Програмата е крадец на данни и монети Bitcoins, както и шпионин, който изпраща персонални данни.

DevilRobber включва модул DiabloMiner, който произвежда монети за нуждите на кибер престъпниците. Тъй като използва локални ресурси, програмата може да предизвика забележимо забавяне в работата на компютъра. Заразата става при сваляне на софтуер от торент сайтове.

Коментари по темата: „Троянец превръща Mac в „печатница” на виртуални пари”

добавете коментар...

  1. Звездомира алексиева

    Bitcoina е бил 3,2$

Коментар