LG спечели конкурс за няколко милиона евтини 3G телефони

Корейският гигант LG Electronics спечели конкурс на GSM асоциацията за производство на евтини хендсети за мобилни мрежи от трето поколение. Очаква се компанията да получи поръчки за няколко милиона 3G телефона от мобилните оператори, съобщи ZDNet, позовавайки се на Ройтерс.
Победителят от конкурса ще бъде обявен следващата седмица на търговското изложение 3GSM в Барселона. Въпросните хендсети ще струват по $100, като така индустрията ще преодолее важна ценова бариера и в резултат се очаква да нараснат продажбите на 3G телефони.
Относително високите досега цени на хендсети за мрежи от трето поколение спираха ръста на пазара и услуги от рода на мобилен Интернет, е-поща и видео. Новите евтини 3G апарати ще бъдат достъпни за всички членове на асоциацията, която обединява повечето от операторите в света. Заедно, компаниите Cingular Wireless (AT&T), Globe Telecom, Hutchison 3G, KTF, MTN, Orange, Smart, Telecom Italia, Telefonica, Telenor, T-Mobile и Vodafone имат над 620 милиона абонати.
В момента LG е петият по големина производител на мобилни телефони в света, след Nokia, Motorola, Samsung Electronics и Sony Ericsson. Но досега компанията беше фокусирана върху скъпите модели от висок клас.
Предишният конкурс на GSMA за евтини хендсети спечели Motorola, която с тази сделка установи ценово ниво от $30 за елементарен телефон.  
Един от най-евтините 3G телефони в момента се предлага от китайския производител Huawei на английския пазар, като цената от на $140.90 (72 лири) е субсидирана от оператора.

Коментар