3D принтерите – ново оръжие в ръцете на престъпници

Новите технологии често имат двуяка роля. Те са двигател на прогреса, от една страна, но също така могат да бъдат ефективно оръжие в ръцете на престъпния контингент.

3D принтерите, една от върховите и доста скъпи технологии, разкриват интересни възможности – както за добро, така и за лошо. Оказва се, че престъпниците вече са намерили начин да използват ефективно подобни устройства.

Възможността за изработка на ключове с 3D принтери поставя нови предизвикателства пред сигурността

Наскоро в САЩ беше обезоръжена престъпна група, която изготвяла скимери с помощта на 3D принтери. Скимерите са устройства, които се монтират в банкомати с цел кражба на данни от карти.

Идеята да се ползват 3D принтери за производство на скимери е очевидна, но авантюрата да се крадат данни от банкомат е изключително рискована и уязвима. Възможни са обаче и други, по-елементарни приложения на 3D принтерите – например за създаване на ключове.

Немски инженер, специализиран в техниките за отваряне на брави, изготвил специален ключ за белезници с помощта на 3D принтер. Инструментът влязъл в употреба при отключване на белезници, използвани от холандската полиция, съобщи ubergizmo.com.

Интересното в този случай е, че спецът направил ключа, разполагайки само със снимка на оригинала, окачен на колана на полицай. На базата на фотографията, немският експерт лесно създал компютърен 3D модел и публикувал файла в интернет, за да може всеки да го разпечата и изпробва на практика.

Всичко това идва да подскаже, че когато 3D принтерите станат по-достъпни ценово и навлязат по-широко в употреба, ще са необходими нови мерки за обезпечаване на сигурността. Ясно е, че престъпниците ще могат лесно да изготвят всякакви ключове – за домове или машини.

Коментари по темата: „3D принтерите – ново оръжие в ръцете на престъпници”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Ами принципът на ключалките е (имам пред вид класическите) в местата на срязване на еднакви по дължина пинчета. По-скоро за сканирането ще ти трябва много чувстлителен микро микрофон, отколкото камера. Всъщност и това не е нужно, като си става с добре оформена кърфица!
    Виж при ключовете за сейфове системата е по-друга, но и тя не е непробиваема.

  2. Валери

    3D принтера може да се използва също така за правене на каквито си поискаме по сложност ключове без самият ключ, след като се сканира ключалката с 3D микро камера/може и да не е точно такава/. След това направата на ключа е фасулска работа. Някой да не е съгласен с мен? Какво става, а?

  3. анонимно

    3D принтер RepRap вече е около 1500 лева на части. Но и тази цена е завишена. Така че 3D принтерите наистина ВЕЧЕ са слезли ценово.
    Всъщност ключ може да се изработи и по класически методи (с пилене). Така да се каже 3D принтерът нищо не ти дава в повече (освен молко свободно време от разработката – нещо изключително без значение, ако си крадец).

Коментар