Intel превиши 60% дял при графиката

Intel заздрави позициите си на пазара за графични решения. През третото тримесечие делът на компанията е нараснал на 60,4%, спрямо 54,8% през второто, по данни на анализаторската компания Jon Peddie Research (JPR).

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Кой е по-бърз – AMD Fusion или Intel Sandy Bridge
Intel пуска новата фамилия процесори Sandy Bridge
Какво представляват APU процесорите

Проучването обхваща дискретните GPU, интегрираните IGP-чипсети и комбинираните решения от рода на APU (процесори с вградена графика). Като цяло пазарът е нараснал с 16,7% спрямо предходното тримесечие и с 18,4% на годишна база.

Успехите на Intel се дължат на чиповете Sandy Bridge. Надеждите на AMD, възлагани на Llano APU, не се оправдаха напълно, сочи анализът. Делът на компанията е намалял до 23%, или с 1,4% по-малко спрямо второто тримесечие.

Третият голям играч, Nvidia, контролира от 16,1% от пазара на графика. За сравнение, през второто тримесечие компанията имаше дял 20,1%. Спадът се се обяснява с излизането на Nvidia от пазара на IGP чипсети.

Останалите играчи имат слабо влияние върху пазара. S3 Graphics държи само 0,5%, докато делът на Matrox е едва 0,04%, сочат данните на JPR.

Коментар