Android води по ръст на вирусите

Броят на вирусите за Android се увеличава с най-бързи темпове сред мобилните платформи, сочи изследване на Лаборатория Касперски. Според компанията за сигурност, зловредният софтуер за Android бележи 60-кратен ръст от началото на годината досега.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Android приложенията превишиха тези за iOS
Android e най-атакувана мобилна платформа
10-годишна откри пролуки в Android и iOS
Всяко 12-то Android приложение е опасно
Критикуват сигурността на Android и iOS
Google спира съмнителни приложения за Android

Голяма част от заплахите за гугълската платформа представляват приложения, които причиняват вреда на потребителя, лишавайки ги от финансови средства (Trojan-SMS) или подготвяйки почвата за последваща кражба (Trojan-Spy, Backdoor).

Авторите на вируси постоянно усъвършенстват своите кодове, като използват различни техники, за да затруднят откриването им от антивирусните програми.

Стремителният ръст на заплахите за Android се облагодетелства и от огромния брой приложения за мобилната платформа. Освен Android Market, в момента съществуват и други ресурси, от които потребителите могат да свалят програми за корпоративни устройства на база Android. Вместо нова версия на браузър, например, потребителят може да си свали троянец, предупреждава Лаборатория Касперски.

Към момента е трудно да се прогнозира как ще продължи развитието на зловредния софтуер за Android. Вероятно спектърът от програми ще продължи да се разширява. Може да се очаква също усложняване на тактиките за заразяване, както и на структурата на вирусите.

Коментар