Ще пускат компютри за децата с вертолет

Инициаторите на проекта „Лаптоп за всяко дете” (OLPC) ще доставят по необичаен начин своя продукт в някои райони на развиващите се страни. Лаптопът-таблет XO-3 ще бъде пускан от вертолет в отдалечените места, подобно на пакетите с хуманитарна помощ.

Детският лаптоп-таблет XO-3 ще бъде пускан с вертолет в някои отдалечени райони на развиващите се страни

Идеята за подобен начин на доставка е на шефа на OLPC – Николас Негропонте, предаде pcmag.com. Целта на проекта OLPC е да подпомогне образованието на децата в страни, които изостават от цифровизацията.

XO-3 използва процесор Marvell с тактова честота 1 GHz, поддържа безжични връзки Wi-Fi и Bluetooth, както и GPS навигация. Компютърът е поставен във водонепроницаем корпус, който освен това предпазва хардуера при падане от височина до 10 метра.

Една година след като разпръснат компютрите, служители на OLPC ще посетят отдалечените места, за да проверят как се изпълнява образователната програма. Очаква се XO-3 таблетите да помогнат на децата да се научат поне да четат и пишат.

Инициативата OLPC е насочена към развиващите се страни. Техните правителства купуват на едро детските лаптопи и след това ги разпределят към най-нуждаещите се райони.

Коментари по темата: „Ще пускат компютри за децата с вертолет”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Боби едва ли ще стане бой. Най-вероятно лаптопите ще бъдат пускани в точно определена територия, където ще имат предварителна готовност органите на местната власт да ги вземат и след това раздадат както трябва. То иначе кой ще си вземе само 1 – всеки ще граби колкото може повече…

  2. Боби

    Идеята за подобни компютри не е лоша. Но да бъдат раздавани по този начин, при липса на контрол ще стане бой.

Коментар