Домейн форум ще се проведе в София

Форум, посветен на новите интернет домейни, ще се проведе на 7 ноември в Гранд Хотел София. "Домейн форум" е първото събитие в България, свързано с програмата за нови домейни на ICANN – международната организация, която отговаря за управлението на имената и адресите в интернет, съобщиха организаторите от сдружение УНИНЕТ и Регистър.БГ.

Конференцията ще започне с презентация от президента на ICANN Род Бекстрьом, след което лекции ще изнесат водещи чуждестранни и български експерти в областта на интернет домейните. Във форума ще участват местни домейн регистратори, доставчици на интернет, юристи с насоченост към интелектуална собственост, интернет потребители и представители на академичната общност.

Ще се обсъждат основно програмата на ICANN за нови домейни, възможностите за българско участие в нея, защитата на интелектуалната собственост и практиката на арбитражната комисия за домейните .bg. Ще бъдат представени успешни примери за домейни на кирилица и кандидатури за нови домейни. Предвидени са също дискусии за технологиите IPv6 и DNSSEC и новите предизвикателства за регистраторите на домейни в областта на киберсигурността.

През юни тази година ICANN прие програмата за създаване на нови домейни, чрез която от 2012 г. ще започне въвеждането на домейни от първо ниво с произволни имена, като например .sofia, .varna, .cinema или на други езици – .софия, .варна, .кино и др. Това е една от най-важните промени в интернет от създаване на глобалната мрежа и една от целите на форума е да запознае българската интернет общност с програмата, процедурата по кандидатстване, сроковете и необходимите средства.

Събитието се спонсорира от Key-Systems (Германия), Tango Registry Services (Германия) и CORE (Швейцария). Организатори на форума са сдружение УНИНЕТ, което работи за въвеждане на интернет домейни от първо ниво на кирилица, и Регистър.БГ – компанията, която управлява домейн областта от първо ниво с национален код .bg.

Коментар