Г20 да помогне на бедните, иска Бил Гейтс

Основателят на Microsoft Бил Гейтс призова страните от Г20 да увеличат икономическата и социална помощ за бедните държави, предаде агенция Франс Прес.

Бизнесменът изготви доклад за развитие на изостаналите страни по препоръка на френския президент Никола Саркози, който е председател на Г20 – група, в която влизат най-силните икономики в света.

Според Гейтс, развитите икономики могат да се борят с кризата, като едновременно имат предвид и бедните страни. Той предлага икономическият ръст да се финансира чрез създаване на фонд на основата на суверенни спестявания на правителствата с първоначален обем от 40 милиарда долара и нарастване впоследствие до 100 милиарда долара.

Гейтс предлага също да се въведе данък върху някои финансови операции, който може да осигури между 100 и 250 милиарда долара годишно. Друга идея на ИТ бизнесмена е да бъде намалена до 5% стойността на паричните преводи към бедните държави, идващи от страна на живеещата в чужбина диаспора.

Бил Гейтс напомни на срещата на Г20 в Кан, Франция, че тяхната помощ за развитие на бедните страни е решаващ фактор за спасяване живота на деца.

Коментари по темата: „Г20 да помогне на бедните, иска Бил Гейтс”

добавете коментар...

  1. Потребител

    По повод коментара на т.нар. “анонимно”:
    – ето един типичен пример за непремерен и необмислен (разбирай – глуповат) коментар; ами то казано в прав текст – в Г20 са най-силните икономики (разбирай – най-богатите) в света;
    – ако лицето зад “анонимно” е против най-богатите икономики в света, в това число и технологичните гиганти като Microsoft и Google, да го каже в прав текст и без да стига до Индонезия с глуповати акробатики;
    – лично мнение: не бива да се злоупотребява със силата на мрежата с “коментарии” от този род – на това някои просто му викат – “да драскаш в мрежата” – твърде съмнителна е ползата от този вид дейност.

    В публикацията от “http://technews.bg/article-54084.html#.UgjFzn_pBSo” има силни и точни думи:
    – “…когато хората умират от малария, няма да се почувстват по-добре от прелитащи над главите им балони. Ако детето има диария, нито един уеб сайт не може да му помогне – думи на Бил Гейтс пред Блумбърг – фондът Бил и Мелинда Гейтс дават за благотворителност 3,4 милиарда долара само през 2012 г.
    – и още “…Защо да инсталираме Wi-Fi там, където хората се нуждаят от най-елементарното – храна и чиста вода?” – думи на Лари Брилиант от 2006 година пред Ню Йорк Таймс – Сергей Брин и Ан Войжицки основават семеен фонд с ресурс от 200 млн. долара за проекти, свързани с опазване на околната среда, борба с бедността и изследване на болестта на Паркинсон през 2012г.

    Пожеланието ми е тази инициатива да продължи.

  2. анонимно

    Много е сладък. Защо не искат това от страните на G7? Точно G7 са богатите страни. Ще ми иска например такъв данък от Индонезия, само защото е огромна държава с голямо СУМАРНО потребление, а огромна част (да не кажа почти всички) от хората там са бедни.

Коментар