Пазарът на ИТ системна интеграция се свива

 

Бизнесът със системна интеграция е сериозно засегнат от кризата в Европа, отчитат ИТ доставчици 
 
Дълговата криза в Европа удари и по ИТ сектора. Клиентите масово съкращават разходи за инфоррмационни технологии, алармира един от най-големите системни интегратори – британската компания Logica.
 
В своя финансов отчет за третото тримесечие Logica понижава очакванията си за ръст през 2011 г. По думите на изпълнителния директор Анди Грийн, общата икономическа ситуация на пазара се е влошила, особено през август и септември, в резултат на което повечето клиенти на компанията са намалили разходите за ИТ.
 
Наскоро Computer Economics публикува доклад, според който глобалните разходи на компаниите за ИТ аутсорсинг ще останат непроменени през настоящата година. Не се очаква значителен ръст в близка перспектива.
 
Британският ИТ конгломерат Logica очаква само 3% ръст през настоящата година, докато по-рано планираше 5% увеличение на приходите за 2011-та. Компанията понижава също своята прогноза за оперативна печалба до 6,5-7%, в сравнение със 7,4% през миналата година.
 
Logica предоставя услуги по системна интеграция, бизнес консултиране и ИТ аутсорсинг за клиенти по целия свят, като най-силни позиции компанията държи в Европа. Персоналът й надвишава 40 хиляди служители. През третото тримесечие продажбите на ИТ гиганта са нараснали само с 2% до 914 млн. британски лири.
 
Инвеститорите реагираха незабавно на финансовия отчет на компанията. Акциите на Logica на лондонската борса поевтиняха със 7,3%, с което общият спад за последната година достигна 38%.
 
Най-значително снижаване на ИТ разходите се наблюдава при клиенти от финансовия сектор в региона Бенелюкс, който обхваща Белгия, Холандия и Люксембруг. Logica отчита също сериозен спад на бизнеса с ИТ услуги в Швеция, Австралия и Португалия.
 
ОЩE ПО ТЕМАТА
 
ИТ аутсорсингът без ръст тази година
Облачният компютинг е топ приоритет за 2011 г.
Аутсорсингът е сред акцентите на BizTech 2011
Аутсорсингът се развива най-добре у нас
Има и добри новини и те са от Великобритания, в частност от секторите на енергетиката и комуналните услуги. Компаниите там внедряват системи за отчитане и намаляване на разходите, което води до 6% ръст на продажбите на ИТ, най-високия от всички региони, сочи анализът на Logica.
 
Наблюдава се също силен ръст при мобилните решения, тъй като все повече компании използват смартфони и таблети в организацията на дейността си. Logica отчита и ръст на поръчките на консултантски услуги от банките. Друго направление с висок ръст е аутсорсингът на управлението на ИТ системи. Британската компания съобщава за 8% увеличение в продажбите на услуги по ИТ аутсорсинг през третото тримесечие. В същото време обаче търсенето на консултантски и професионални ИТ услуги е намаляло с 3%.
 
В доклада на Computer Economics се посочва, че икономическата криза е способствала ръста на разходите за ИТ аутсорсинг, тъй като компаниите се стремят да намалят максимално броя на служителите и да увеличат своята гъвкавост в работата с персонала. Сега обаче пазарът на ИТ аутсорсинг е в пауза, обусловена от общата неопределеност на разходите за ИТ по целия свят.
 
В България за последните 5 години общите приходи на аутсорсинг компаниите са нараснали 21 пъти, а персоналът се е увеличил 40 пъти, по данни на анализаторската компания CBN. Сегментът държи 2,3% от приходите, 1,6% от печалбата и 8,6% от работната сила в технологичната индустрия в страната. CBN ще изнесе подробни данни за пазара на аутсорсинг на предстоящия форум BizTech 2011 г. 
 

Коментар