16 двигателя осигуряват стабилност във въздуха

Немски инженери създадоха иновативен летателен апарат, който се отличава с висока сигурност и ниска енергийна консумация. Персоналният e-volo се състои от 16 механизма, всеки със собствен електрически двигател.

В известен степен подобна конструкция е по-надеждна дори и от традиционните едноместни вертолети, твърдят разработчиците. Подемната сила се създава не от един, а от 16 двигателя, като натоварването се разпределя равномерно между тях.

Дори ако един от двигателите излезе от строя, останалите продължават да работят така, че е-volo остава стабилен във въздуха. Възможно е също монтиране на парашут, който да запази живота на пилота в случай, че машината тръгне да пада.

Конструкцията на e-volo е по-опростена, отколкото при други летателни апарати. Моделът се състоти от шаси, 16 електродвигателя, масив от акумулатори и пулт за управление. Това прави е-volo по-неподатлив на повреди, лесен за сглобяване в полеви условия, а също така и лесен за обслужване.

Не на последно място, e-volo се отличава с ниска енергийна консумация. Акумулаторите осигуряват задържане на апарата във въздуха в продължение на 10 до 30 минути. Очевидно, с подобни параметри e-volo няма готовност за сериозни мисии, но все пак прототипът е обнадеждаващ.

Коментар