Българска апаратура подпомага уникални космически изследвания

Вчера от космодрума Байконур бе изстреляна ракета “Зенит 2” с междупланетна станция “Фобос – Грунт”, на която е монтирана и българска апаратура. Станцията се отправя към Марс в тригодишна мисия за изследване на повърхността на спътника “Фобос”.

Станцията “Фобос-Грунт” с българска апаратура на нея ще изпълни тригодишна космическа мисия до Марс

Част от марсианската мисия е и апаратурата “Люлин – Фобос”, създадена и изработена от екип от учени от Института по космически и слънчеви енергии към БАН. Чрез уникалното устройство ще бъдат направени всички радиационни изследвания и замервания по пътя до червената планета.Апаратурата, монтирана на междупланетната станция, трябва да се завърне на Земята и да достави в херметическа капсула 200 грама от повърхностното вещество на спътника “Фобос”, съобщи сайтът на БАН. Данните от физико-минералогичните свойства ще дадат много ценен отговор за това от какво са изградени планетите.

Научните задачи на руския проект с широко международно участие “Фобос-Грунт” включват също доставяне до Фобос и връщане обратно на Земята на биокултури, изследване на ролята на сблъсъците на небесните тела в образуването на планетите от земната група и в еволюцията на техните атмосфери и реголит. Предвидени са още изследване на произхода на марсианските спътници, на физическите условия на околопланетната среда и мониторинг на сезонните и климатически вариации.

Станцията ще носи и първия китайски спътник за изследване на Марс Yinghuo 1. Общата продължителност на мисията “Фобос-Грунт” е около три години.

Ще се провеждат и радиационни изследвания с апаратурата “Люлин- Фобос” (спектрометър за измерване на заредени частици), създадена от ИКСИ-БАН в кооперация с учени от Института по медико-биологични проблеми-РАН и Националния институт по радиологични науки-Япония. Целите на експеримента “Люлин- Фобос” са:

• Изследване на радиационните условия и дози на облъчване в хелиосферата на разстояния от 1.0 до 1.5 астрономически единици от Слънцето и в околомарсианското пространство.

• Оценка на радиационните дози, получавани от системите на космическия апарат.

• Верификация и актуализация на моделите на радиационната обстановка и оценка на радиационния риск за екипажите на бъдещи пилотирани междупланетни полети.

• Сравнение на дозиметричните характеристики в околоземното, в междупланетното пространство и около Марс чрез едновременни измервания с апаратури на ИКСИ-БАН със сходни параметри, работещи на Международната космическа станция и други спътници около Земята, и на “Фобос-Грунт”.

Измерванията с българската апаратура ще се провеждат по трасето на космическия апарат към Марс, в орбита около Марс и на повърхността на Фобос. Подобен експеримент се планира за първи път в космическите изследвания и се очакват уникални данни, свързани с характеристиките на радиационните полета в междупланетното космическо пространство и около Марс, с повишаване на радиационната безопасност на бъдещите екипажи към Марс и на технологичните системи.

Апаратурата беше предадена на руската страна през 2009 г., премина успешно всички предстартови изпитания и е монтирана на космическата станция “Фобос-Грунт”, уточнява БАН.

Коментари по темата: „Българска апаратура подпомага уникални космически изследвания”

добавете коментар...

  1. bobo

    Май всичко се провали.

  2. Хехе

    Реклама на БАН за бюджет ? Хубаво е това ама десетки години милиони и нищо ?

Коментар