AMD се налага все повече в суперкомпютрите

Процесорите на AMD се използват все повече в суперкомпютрите, съобщи компанията. Редица изследователски центрове и академични институции разчитат на машини с чипове на AMD.

В частност, приложение в суперкомпютрите намират 16-ядрените процесори Interlagos, базирани на архитектура x86 Bulldozer, новите хибридни чипове (APU) и серията Opteron 6100.

Един от клиентите на AMD е пионерът в суперкомпютрите Cray. AMD-базирани системи на компанията се използват в Швейцарския национален суперкомпютърен център, в Единбургския университет и в Националната лаборатория Оукридж, САЩ (ORNL).

Cray разчита на процесори AMD Interlagos при надграждане на суперкомпютъра Jaguar до Titan. В компанията са впечатлени не само от производителността на бъдещия клъстер, достигаща 20 петафлопа, но и от неговата висока енергийна ефективност.

Altus 2A00, първият в света суперкомпютър на базата на хибридни процесори AMD A8-3850 APU, беше пуснат в Националната лаборатория Сандиа в Албъкърки, Ню Мексико от компанията Pengun Computing.

Коментар