Предстои мащабно ИКТ обучение на учители

Учителите в България ще усвоят модерни образователни методи

Над 11 000 български учители ще бъдат обучени да използват ИКТ инструменти чрез практически присъствени и електронни курсове през следващите три години, стана ясно днес с подписване на меморандум за разбирателство между Intel и Министерството на образованието, младежта и науката.

Целта на меморандума е създаване на периодична програма от семинари, съсредоточени върху модерни образователни методи, управление на училищата, както и други теми, свързани с подобряване на образователния процес.След полагане на изпит и завършване на курсовете, учителите ще получат официален сертификат от Intel и МОМН.

Документът беше подписан от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и Джон Дейвис, вицепрезидент и генерален директор на програмата World Ahead, Intel.

Учители от системата на началното, основното и средното образование да бъдат обучени как по-добре да използват проектно-базирани подходи, за да ангажират учениците. Курсовете ще се провеждат на принципа Blended learning – с присъствена част и самостоятелна работа онлайн, базирани на Intel Education платформа.

Участието е безплатно за всички учители, независимо от специалността и класовете, на които преподават.

Същината на този меморандум с Министерството на образованието е повече от обучителни курсове за учителите; това е реална методология за използване на ИКТ инструменти в образованието“, коментира Джон Дейвис.

Обучението ще бъде осъществено от Сирма Медия и ще се провежда в контекста на социална и професионална платформа, при която учителите ще могат да споделят идеи и ресурси, да бъдат във връзка с учители от други държави и да създават решения за класната стая.

Първият модул, Intel Teach Elements – проектно-базирани подходи, ще бъде последван от други пет модула, които покриват всички аспекти на преподаването и ученето през 21-ви век. От 1999 година досега Intel е обучила над 10 милиона учители в над 70 държави, създавайки възможности с тази инициатива да бъдат обхванати един милиард ученици.

Коментари по темата: „Предстои мащабно ИКТ обучение на учители”

добавете коментар...

  1. вили

    Кога започва обучението?

Коментар