Android ще остане безплатна, увери Google

Лицензирането на Android ще продължи да бъде безплатно, увери председателят на Google Ерик Шмид на пресконференция в Южна Корея.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  
Microsoft ще взима по $3 от Android-ите на LG  
Microsoft ще печели от Android-ите на Samsung  
Microsoft иска по $15 от всеки Android смартфон  
Повечето Android играчи нямат права за Linux
Android е несъвместим клон на Java, твърди Oracle
Google купил Motorola заради Microsoft и Apple

В момента производителите на Android устройства, а и самата Google са подложени на силен патентен натиск от страна на компании като Microsoft и Oracle. Част от доставчиците вече имат споразумения с Microsoft, по силата на които плащат лицензни отчисления за всеки продаден смартфон.

Засега не е известно дали Google ще помага по някакъв начин на партньорите си в лицензните спорове с претендиращите страни. Със сигурност обаче компанията няма да им взима лицензни такси, както прави Microsoft с Windows Phone, категоричен е Ерик Шмид.

Според него, Microsoft плаши партньорите на Google с лъжлива информация, че ще са длъжни да плащат лицензна такса за всяко продадено устройство, тъй като се страхува от успеха на Android.

В допълнение, Ерик Шмид увери, че Google няма да се намесва в Android в рамките на сделката с Motorola Mobility, която в процес на поглъщане от интернет гиганта. Председателят на Google твърди, че Android ще остане независима и отворена платформа.

Същевременно обаче, се появиха информации, че Motorola ще произвежда телефоните Nexus, които се брандират от Google, и освен това ще доставя стандартни Google устройства под управлениe на Android.

Коментар