ИТ шефовете срещат неграмотно ръководство

Амбициите на ИТ мениджърите (CIO) често са потискани от неграмотното в цифрово отношение ръководство на компаниите. Консервативните шефове не оценят по достойнство своите CIO-та, твърди анализ на silicon.com.

В същото време почти половината CIO-та имат всички необходими умения да изпълняват ролята на CEO (главни изпълнителни директори), според изследване на CA Technologies. За много от тях обаче това е несбъдната мечта, тъй като бордът на директорите не бърза да издига мениджъри от ИТ отделите.

Почти всеки трети от действащите в момента CEO-та е заемал преди това позицията финансов директор. Една четвърт са работили като изпълнителни директори и само 4% от CEO-тата са били ръководители на ИТ отдели.

Какво пречи на висококвалифицирания CIO да заеме поста на генералния директор? Над половината от анкетираните винят за това наложената представа, че тяхната длъжност е чисто техническа, че функциите им се ограничават единствено до поддръжка на бизнеса, а ИТ отделите не могат да бъдат ключови за компаниите.

Всеки шести CIO признава, че вътре в организацията съществува предубеждение срещу израстването на ИТ мениджърите. Една четвърт от CIO-тата обвиняват ръководството, че е неграмотно в цифрово отношение и не разбира влиянието на новите и перспективни технологии.

Две пети от ИТ директорите пък са на мнение, че ръководството не разбира ценностите, които информационните технологии внасят в компаниите, и освен това реагира много бавно.

В наши дни все още има шефове на фирми, които управляват бизнеса си между две занятия по голф. За много организации, доминирани от финансовия мениджмънт, е по-важно да спестят 10 000 долара, отколкото да ги рискуват и да спечелят милиони от тях.

Същевременно, CIO-тата стават все по-сериозни кандидати за висшия пост в компаниите. Това са изключително подготвени хора, способни да определят общата корпоративна стратегия за развитие в глобален мащаб, където често цифровите иновации се явяват принципен фактор за успех.

Ефективното използване на информационни технологии в последното десетилетие доведе до създаване на огромни състояния, често за сметка на упадъка на други крупни състояния. Иновациите извадиха на показ слабите страни на стари бизнес модели и доведоха до крах някои уважани компании, а мястото има заеха нови, неизвестни досега играчи.

Коментар