Nokia дължи $10 милиона на Румъния

Оттеглянето на Nokia от Румъния ще коства на финландския производител сериозна сума. Според местното издание mediafax.ro, Nokia ще трябва да плати на румънската държава 10 милиона долара такси.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  
Nokia затваря завода си в Клуж, Румъния  
Nokia ще се оттегли окончателно от Япония
Nokia ще съкрати 4 хиляди души през 2012 година
Германия си поиска 41 млн. евро от Nokia

През септември т.г. компанията обяви, че до края на 2011-та ще затвори завода си в Клуж и ще уволни 2,2 хиляди работници.

Тъй като Nokia още не е изплатила дълга си към местните власти, Румъния задържа оборудването от завода и не позволява на компанията да го изнесе от страната, докато не получи 10-те милиона долара.

Nokia вече изплати като компенсация по 3 месечни заплати на уволнените работници, докато при затваряне на завода си в Германия раздаде по 30 заплати на тамошните работници.

Заводът в Клуж заработи през 2008 година, като Nokia инвестира в него 60 млн. евро. Предприятието произвеждаше 5% от телефоните на финландската компания. Интерес към „овакантения” завод имат няколко китайски компании.

по темата: „Nokia дължи $10 милиона на Румъния”

добавете коментар...

  1. Филип

    Защото , ако в Германия бяха направили така , първо правителството им щеше да нашока канчетата на Нокия-направили са си закони , и си ги спазват , второ- като много по-голям и богат пазар , един евентуалне бойкот на потребителите срещу Нокия би им се отразил много по-тежко.Случвало се е преди с други компании(справка-2006 , когато Електролукс затвори завода на АЕГ в Нюрнберг-тогава продажбите на бяла техника на АЕГ в Германия паднаха доста , или случая със Siemens – BenQ).

  2. Владо

    Така е не ни имат за хора

  3. Бати Тони

    Само забележете как стоят нещата съз заплатите !!!
    И нека ми говорят после за социална справедливост !

  4. Хари

    Колко работници са уволнени последно
    Едва ли 2,2 😀 😀

Коментар