IEEE подготвя нов оптичен Ethernet 100 Gbps

Работна група към IEEE ще подготви стандарт за оптичен интерфейс с пропускателна способност до 25 гигабита в секунда, който ще бъде в основата на мрежи Ethernet 100 Gbps от ново поколение.

Интерфейсът ще позволи намаляване на стойността и енергийната консумация на съвместимото мрежово оборудване, в сравнение с настоящите решения с пропускателна способност 10 Gbps.

Групата ще разработи три набора от спецификации. Първият дефинира изискванията към многомодов оптичен кабел на базата на влакна с диаметър 50 микрона, който ще осигурява връзка на разстояние до 100 метра при използване на светлинни вълни с дължина 850 нанометра.

Втората спецификация се отнася до едномодови линии с влакна дебели 9 микрона, осигуряващи връзки до 10 километра при дължина на светлинната вълна 1300 нанометра.

Третата спецификация ще дефинира интерфейс 4x25G между модулите и ще елиминира необходимостта от използване на мултиплексори 10х10, като така ще позволи създаване на по-компактни модули.

Първите две спецификации ще бъдат завършени към края на 2012 година. Одобряването на окончателните спецификации ще отнеме още една година.

Коментар