9 компютъра иззети при софтуерна проверка

Полицаи от ГДБОП иззеха 9 компютъра от офиса на софийска фирма, заради открити на тях множество копия на нелицензиран бизнес софтуер, правата върху които се притежават от компании – членки на BSA (Сдружение на издателите на бизнес софтуер).

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Спад на софтуерното пиратство у нас
Пиратството застрашава 2,5 млн. работни места годишно
Половината РС потребители ползват нелегален софтуер
Нивото на пиратството остава високо у нас

Специализираната акция за проверка легитимността на използвания софтуер е извършена на 9 ноември, а компанията е дистрибутор на голям производител на цифрови фотоапарати и доставчик на видео и фото услуги, уточниха от BSA.

Компютърните системи са приобщени като доказателство по образуваното наказателно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

Акцията срещу краен потребител на бизнес софтуер дава ясен сигнал за сериозността на проверките на органите на реда сред представители на малкия и среден бизнес, предоставящи услуги чрез нелицензирани копия на компютърни програми, заявиха още от BSA.

С оглед избягването на рисковете от прекъсване на работния процес, вследствие на предприеманите мерки за противодействие на интелектуалното пиратство у нас, BSA напомня, че въвеждането на бизнес практики по ефективно управление на софтуерните активи е сред най-сигурните начини за превенция и поддържане на законосъобразен лицензионен статус.

по темата: „9 компютъра иззети при софтуерна проверка”

добавете коментар...

  1. Любопитко

    Предлагам да се провери читавостта на лиценза на софтурните продукти,използвани от ГД БОП.Медийното присъстие е препоръчително!

  2. aellya

    Предлагам да напръскате срещу паразити в офиса на редакцията си. Особено внимание обърнете на премахването на изключително опасните и хищни буби именуващи се малка червена гедебопка и зелена миризлива сибска. Напоследък са плъзнали навсякъде!

  3. Иван

    Предполагам, че пиратствания софтуер е бил Windows, MS Office, Adobe и други жизнено необходими и незаменими боклуци. На инициативите против пиратството винаги обясняват как и от къде се купа софтуер – без да казват, че за почти всеки софтуер има винаги алтернативен безплатен с отворен код софтуер.

Коментар