40 години от първия микропроцесор

На днешния ден преди 40 години Intel представи първия микропроцесор в света – Intel 4004, като по този начин постави началото на дигиталната революция. Докато повечето хора никога не са виждали микропроцесор, устройствата, които ги съдържат, са толкова интегрирани в ежедневието, че се превърнаха в незаменими, посочиха от компанията.


Първият микропроцесор в света – Intel 4004 постави началото на дигиталната революция
 

Микропроцесорите днес са ”мозъците” на компютри, сървъри, телефони, автомобили, фотоапарати, хладилници, радиоапарати, телевизори и много други ежедневни устройства. Широкото им разпространение до голяма степен се дължи на това, че Intel следва неуморно Закона на Муур – прогноза за темпа на развитие на силициевите технологии, според която, приблизително на всеки 2 години гъстотата на полупроводниците (броят на транзисторите в чипа) ще се удвоява, като в същото време се повишават функционалността и производителността и намаляват разходите. Това се превърна в основен бизнес модел за полупроводниковата индустрия вече повече от 40 години.

В сравнение с Intel 4004, днешното второ поколение Intel Core процесори имат над 350 000 пъти по-висока производителност и всеки транзистор използва около 5000 пъти по-малко енергия. За същия период от време цената на един транзистор е намаляла с коефициент от около 50 000 пъти.

Бъдещите микропроцесори, разработени на базата на следващо поколение 22-нм производствен процес на Intel, се очаква да бъдат вградени в системи, които ще излязат през 2012 г. и ще имат дори по-енергийно ефективни характеристики в резултат на пробив на компанията при 3-D Tri-Gate транзисторите. Тези нови транзистори са врата към удължаване на Закона на Муур.

"Напредъкът в следващите 40 години ще бъде равен или ще надмине цялата иновативна дейност през последните 10000 години от човешката история", казва Джъстин Ратнър, главен технологичен директор на Intel.

Постиженията в чип технологиите проправят пътя за нова ера, когато компютърните системи ще бъдат наясно какво се случва около тях и ще предвиждат нуждите на хората. Тази възможност е на път коренно да промени естеството и начина, по който хората въздействат и се отнасят към информационните устройства и услугите, които те предоставят.

Бъдещите контекст устройства, вариращи от персонални компютри и смартфони, до автомобили и телевизори, ще могат да съветват хората и да им помагат през деня по начин, близък по скоро до личен асистент отколкото до традиционен компютър.

Коментар