Джордж Сорос инвестира в ИТ компании

В условията на световна икономическа и финансова криза технологичният сектор привлича интереса на най-големите инвеститори. След като Уорън Бъфет закупи акции на IBM за близо 11 милиарда долара, към сектора насочи парите си и Джордж Сорос.

81-годишният Сорос насочва инвестиции във високотехнологичния сектор

Известният финансист е закупил наскоро акции на производителя на флаш памети SanDisk и на американския доставчик на мрежово оборудване Motorola Solutions.

През третото тримесечие фондът Soros Fund Management е закупил акции на SanDisk за над 286 млн. долара. Инвестицията в Motorola Solutions възлиза на повече от 276 млн. долара.

По-рано тази година 81-годишният Сорос обяви, че възнамерява да се оттегли от бизнеса с управление на чужди средства, поради промените във финансовото регулиране на САЩ, и да се концентрира върху семейния си бизнес. Сорос направи затворен своя хедж фонд Quantum, като върна почти 1 милиард долара на инвеститори, оставяйки само активи на семейството си. Това даде повод на някои експерти да прогнозират, че финансистът ще се посвети изцяло на благотворителност.

Сорос обаче опроверга очакванията, насочвайки инвестиции към технологичния сектор. Анализатори считат за оправдани вложенията в Motorola Solutions, която независимо от кризата ще бъде обезпечена с поръчки, тъй като две трети от бизнеса й е  свързан с правителствени проекти, в частност системи за комуникации и сигурност.

Бъфет и Сорос се считат за образцови финансисти, които предпочитат дългосрочни инвестиции. Интересът им към хай-тек сектора се обяснява с огромните наличности, които ИКТ компаниите натрупаха в последно време, вкл. Motorola Solutions, която разполага с 6,3 млрд. долара към края на третото тримесечие.

Консервативните инвеститори оценяват позитивно наличието на големи запаси в сметките на компаниите, тъй като това им позволява да преживеят всяка криза. Много е вероятно също така тези пари да се върнат към акционерите във вид на дивиденти, коментират от Morgan Stanley.

Коментар