Apple се изкачва на РС пазара в Западна Европа

Apple влезе в челната петица доставчици на компютри в Западна Европа. По данни на Gartner, компанията от Купертино бележи ръст от 19,6% през третото тримесечие, спрямо същия период на миналата година, и вече държи 7,6% от пазара.

Тайванският производител Asus пък изпреварва Dell от третото място. Компанията бележи ръст от 20,3%, за да заеме 10,6% от пазара на РС в Западна Европа. Dell слиза на четвърта позиция с дял от 9,8%.

Второто място е за Acer с дял от 15,2%, а лидер продължава да бъде HP – на компанията от Пало Алто, Калифорния се падат 22,7% от РС пазара в Западна Европа. Acer, HP и Dell бележат спадове през тримесечието.

Като цяло, пазарът на PC в региона е намалял с 11,4% през последното тримесечие, спрямо същия период на миналата година. Продадени са общо 14,8 милиона броя компютри, сочат данните на Gartner.

Не се случи традиционният бум в началото на учебната година. Продажбите на РС останаха на ниско ниво, на фона на нарастваща популярност на таблетите и смартфоните, посочват от Gartner.

Коментар