Google стартира музикална услуга

Google пусна онлайн услуга за продажба на музика. "Облачната" Google Music излезе от етап на бета тестове и вече е напълно достъпна за потребителите в САЩ.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Google може да пусне конкурент на iTunes
Облачна услуга на Google ще конкурира iTunes

Музикалният онлайн магазин е интегриран с две други популярни услуги на Google – Android Market и социалната мрежа Google+. За потребителите са достъпни над 13 милиона песни с битрейт 320 Kbps и възможност за 90-секундно предварително прослушване.

Каталогът включва песни от лейбъли като Universal Music Group, EMI Music, Sony Music Entertainment и редица други. Все още обаче Google не е сключила споразумение с Warner Music.

Средната цена на песен е $0,99, като всеки ден в онлайн магазина за приложения Android Market ще се предлага по едно музикално парче безплатно.

Притежателите на права ще получават 70% от приходите, а останалите 30% ще взима Google. Всеки изпълнител може да открие персонална страница и да изложи своите песни на нея на каквато желае цена.

Всички закупени песни ще се съхраняват в облачната услуга Google Music. Потребителите ще могат да ги слушат от всяко устройство, с изключение на тези с iOS (Apple), в потоков режим без необходимост от синхронизация. Предвидено е също офлайн възпроизвеждане на музика.

Google Music позволява съхранение на до 20 хиляди музикални файла на потребител. Системата анализира вече закупените песни и препоръчва на потребителя нови заглавия.

Интеграцията със социалната мрежа Google+ разкрива възможност за споделяне на песните с приятели – те ще могат да слушат споделените песни безплатно само веднъж.

Коментар