Хакери атакуваха “сърцето” на Интернет

Ключови части от опорната мрежа на Интернет са били подложени на хакерска атака вчера, стана ясно от многобройни публикации в мрежата. Според експерти, акцията е била фокусирана върху системата за домейн имена (DNS), която прави съответствието между текстово-базираните имена и същинските IP адреси на сървърите, свързани към Интернет.
Засега няма данни да са причинени някакви вреди, освен рязък скок в трафика на няколко ключови DNS сървъра, което именно е било индикацията за атаката. За необикновено голямото количество трафик съобщава не кой да е, а техническият директор на ICAAN – организацията, която оперира един от основните DNS сървъри.
За разлика от друг път, сега атаката е била едновременно срещу множество DNS сървъри и, съдейки по трафика, е една от най-големите засечени досега. Все пак сървърите са устояли, така че потребителите на Интернет не са усетили никакъв проблем.
На върха в Интернет йерархията са 13 официални “root” DNS сървъра. Други DNS сървъри, като тези на ISP-тата, се обръщат към тях, само когато нямат точен IP адрес на специфичен уеб сайт. Ако част от DNS системата излезе от строя, уеб сайтовете ще станат недостъпни и имейлите няма да достигнат своите получатели.
Но DNS системата е проектирана да устоява на подобни атаки и поради това опитите да бъде дестабилизирана са рядкост до момента. Атака, целяща да нанесе съкрушителен удар на DNS, имаше през 2002 година и завърши безуспешно.

Коментар