Виртуализацията на ИТ ресурси навлиза в малките и средни фирми

През последните години малките и средни фирми се сблъскаха с предизвикателството как по-ефективно да използват своите ИТ ресурси и да намалят разходите за управление на инфраструктурата, след като в бизнеса им неизбежно навлизат високите технологии. И щом има търсене, се появи и предлагане. Вече се надига вълна от иновационни ИТ компании, прицелени в пазара на малките и средни предприятия (МСП), на който те предлагат актуални решения за виртуализация на ресурсите.
VMware е най-известният доставчик на продукти за виртуализация – една технология, от възможностите на която досега се възползваше само корпоративният бизнес. Но ето че водещ играч като VMware вече се насочва и към потребителите от сегмента на МСП, предлагайки софтуер за виртуализация и на „малкия човек”, образно казано.

Виртуализацията позволява на фирмите да намалят общите разходи за своите ИТ инфраструктури, като в същото време достигат нови нива на бизнес гъвкавост. Затова и все повече МСП прибягват до този клас решения за използване и управление на ИТ ресурсите.
Откъде идва проблемът за малките и средни фирми? Когато техните 2 или 3 сървъра станат 15- 20, това е съпроводено и с една много висока неефективност в използването им. В типичния случай, само 10-15% от сървърните ресурси се използват. Повече физически сървъри означава плащане за повече хардуер, повече пространство за разполагането им в офиса, по-големи разходи за ток и пр.
МСП осъзнават този проблем. Софтуерът за виртуализация VMware Server е бил свален 1.2 милиона пъти, откакто е пуснат на пазара през юли 2006 година. А около 70% от свалянията са направени от МСП, според статистиката на компанията. Това дава сигнал на нейните мениджъри, че потенциалът за растеж на пазара за МСП е огромен.

VMware определя за малки и средни предприятия тези, които имат по-малко от 1000 работници или средно до 100 физически сървъра. За мащабите в България подобни структури, разбира се, биха се причислили и към големия бизнес.
VMware Server работи и с Linux, и с Windows сървъри, като позволява на потребителите да разделят физическия сървър на множество виртуални машини. Управлението на тези виртуални сървъри става със софтуера VirtualCenter, предлаган също от VMware и работещ с VMware Server. Така фирмите могат да си спестят инсталиране на нови физически сървъри и съпътстващите този процес разходи.
Предложението на VMware за малки и средни фирми включва пакета VirtualCenter за VMware Server, заедно с поддръжка от корпоративен клас. Срещу цена от $1500 потребителите получават решение, което поддържа VMware Server върху Windows и Linux, и осигурява платформа за виртуализация на сървъри и пускане на нови приложения, централизирано управление, резервиране на данните и възстановяване след повреди.
Пакетът на VMware за $1500 поддържа три физически сървъра. Потребителите обаче могат да закупят само VMware сървър на цена $1000 и след това отделно, според нуждите, да се сдобиват с агенти за всеки нов физически сървър на цена от $400.
Но не само VMware се опива да привлече внимание в сектора на МСП. Гигантът Hewlett-Packard също предлага услугата Virtualization Assessment Service. IBM неотдавна предприе подобна инициатива, наречена „Virtualization Test Drive” и насочена към сектора на малките и средни фирми.

Коментар