Почина съосновател на анти-Facebook проект

На 22-годишна възраст в Ню Йорк почина Иля Житомирски, съосновател на проекта Diaspora, известен още като „анти-Facebook”.


Иля Житомирски искаше да изгради отворена социална мрежа, която принадлежи на самите потребители
 

Житомирски беше студент в Института за математически науки Курант (CIMS), част от Университета в Ню Йорк. Според близки на починалия, налице са признаци за самоубийство, но полицията все още не е изляза с официална версия по случая, предаде Ню Йорк Таймс.

Миналата година Житомирски и трима негови приятели основаха стартъпа Diaspora. Това е социална мрежа от ново поколение, отворена и децентрализирана.

Основателите на Diaspora успяха да привлекат 200 хиляди долара от дарения чрез платформата Kickstarter. През ноември 2010 г. бе пусната комерсиална алфа версия на мрежата. Завършен вариант на Diaspora се очаква в близките години.

Проектът цели да създаде среда за общуване по подобие на Facebook, но с тази разлика, че базата данни не е централизирана, а цялата информация принадлежи на самите потребители. Ето защо Diaspora бе наречена „анти-Facebook".

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Стартира „Анти-Facebook” проект с отворен код

Иля Житомирски е роден ан 12 октомври 1989 г. в Москва. През 2000 г. семейството му се премества в САЩ. Родителите на талантливия младеж са математици, а самият той учи в Масачузетс, Луизиана и Пенсилвания. Вместо да завърши образованието си, от което му остава един семестър, Житомирски основава в Сан Франциско стартъпа Diaspora, тръгвайки по пътя на легенди като Стив Джобс.

Житомирски казваше, че мрежата няма да направи богати своите създатели. „Това ще бъде нещо по-дълбоко, отколкото печелене на пари. Чудесно е да си част от бъдещето”, са неговите думи.

по темата: „Почина съосновател на анти-Facebook проект”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Зукерберг е нарцисист и би инвестирал милион в множество проекти за които ще се пише в медиите. А Diaspora определено още от създаването си има потенциал за това. Но както се вижда освен при създаването си, не съм чувал скоро за Diaspora. Явно маркетингът му липсва.

  2. nf

    Много жалко 🙁 А иначе Диаспора тепърва ще набира скорост, дано наистина стигне до популярността на фейсбук. А това дарение на Марк З. сигурно не е лишено от задни мисли. Или е ход за изграждане на имидж, или цели да обсеби идеята , a ако не – то поне да има по-голямо влияние в случай че проектът вземе че се осъществи.

  3. Стоимен

    Глупаво е да се казва антифейсбук проект като се има предвид, че Зукерберг е инвестирал един милион долара в Диаспора, още при самото и планиране.

Коментар