Olympus може да продаде част от активите си

Японският производител Olympus може да продаде част от активите си, за да изплати дългове в размер на около 3,4 млрд. долара, предаде Ройтерс. Ръководството на компанията е прeдложило на кредиторите да изплати тази сума в рамките на три години.

Към март т.г. задълженията на Olympus възлизаха на 8,45 млрд. долара. Двата най-големи кредитора на компанията – Sumitomo Mitsui Banking Corp (SMFG) и Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (BTMU) обявиха, че продължават да поддържат Olympus. Според банкерите, компанията не е застрашена от дефицит на наличностите.

Същевременно, един от акционерите в Olympus – Nippon Life Insurance – намали дела си в компанията от 8,1% до 4,9%. Застрахователната компания обаче обяви, че ще продължи да поддържа производителя на медицинска и фототехника.

Въпреки декларираната подкрепа, Токийската борса постави Olympus в списъка с потенциално неблагонадеждни компании. Ако Olympus не реши проблемите с кредиторите си до 14 декември, акциите на компанията ще бъдат автоматично изключени от котировките.

В началото на ноември ръководството на Olympus призна, че в продължение на много години е укривало големи финансови загуби чрез сделки по сливане и поглъщане. Според настоящия президент на корпорацията – Шуичи Такаяма, цялата вина носят уволненият през октомври президент и председател на борда на директорите Цуоши Кикукаве, вицепрезидентът Хисаши Мори и одиторът Хидео Ямаде.

Според пазарните анализатори, над Olympus надвисват тъмни облаци. Към средата на октомври капитализацията на компанията се срина със 70%.

Коментар