Olympus дала над $5 млрд. на престъпни синдикати

Японският производител на медицинска и фото техника Olympus е заподозрян в даване на 5 милиарда долара на престъпни групи, предаде Ню Йорк Таймс.

Както е известно, срещу компанията се води дело за финансови машинации с цел укриване на загуби. Според следствието, Olympus е дала $5 млрд. на организации с престъпна дейност, вкл. синдикатите якудза, които са й помогнали в извършването на финансовите измами.

Според вътрешен източник от Комисията по наблюдение на ценните книжа и борси на Япония, в документацията на Olympus са открити съмнителни плащания в периода от 2000 до 2009 г. Те са извършвани основно под формата на хонорари за консултации и не са били отразени в балансите.

Следствието предполага, че над половината от тази сума е изтекла към престъпни синдикати, вкл. най-голямата групировка “Амагучи-гуми”. Допуска се също, че престъпниците са шантажирали компанията, искайки пари за по-рано оказаната помощ.

Разследването вече установи, че Olympus е платила 1,4 млрд. долара, за да прикрие загуби от инвестиции през 90-те години на миналия век. Ръководството на компанията призна за измамата, но все още няма подробности за механизмите, по които е извършена.

Ако следствието докаже, че Olympus е знаела на кого дава пари за консултации, то акциите на компанията могат да бъдат свалени от Токийската фондова борса.

В края на миналата седмица акциите на Olympus поевтиняха с над 16%. Освен това главният собственик – застрахователната компания Nippon продаде част от акциите си, уплашен от разразилия се скандал, и сега делът му възлиза на 5%.

Коментар