McAfee: Вирусна епидемия заплашва Android

В последните месеци разработчиците на мобилни вируси създават нови продукти практически само за платформа Android. Броят на вирусите за операционната система на Google е нараснал с 37% през третото тримесечие, сочи нов доклад на компанията за сигурност McAfee.

Към момента устройствата с Android са основна цел на създателите на мобилни вируси. Пишат се зловредни кодове и за iOS, но ръстът там е значително по-малък. Според експертите, тази тенденция е резултат от нарастващата популярност на Android, но също така и поради многото уязвимости в системата.

В сравнение с второто тримесечие, броят на вирусите за Android е нараснал почти с 37%, а в предходното тримесечие ръстът беше 76%. Като цяло, 2011 година се очертава като рекордна по поява на нови вируси, вкл. и за мобилни системи.

В края на 2010-та McAfee прогнозира, че броят на зловредните кодове през настоящата година ще достигне 70 милиона уникални екземпляра. Според новия доклад на компанията обаче, броят на уникалните заплахи през 2011-та възлиза на 75 милиона.

Една от най-популярните форми на зловредни програми през третото тримесечие са били троянците, предназначени за кражба на лични данни на потребителите и на техните пари с помощта на мошенически SMS съобщения. Нов метод в арсенала на интернет измамниците са специални троянци, които записват телефонните разговори на потребителите и ги изпращат на своите „началници”.

Активно се разпространяват и други типове вредители. В частност, нараства броят на фалшивите антивируси, които крадат пароли и потребителски данни.

Същевременно, намалява броят на сайтовете с репутация на „зловредни”. Докато през второто тримесечие е имало 7,3 хиляди подобни сайта, то през третото те вече са 6,5 хиляди. За зловредни се приемат сайтове, които съдържат вируси или се използват за целите на интернет мошеници.

Спамът, или нежеланата е-поща, демонстрира най-ниски нива от 2007 година насам. Същевременно, целевият спам, изпращан до конкретни потребители с определена цел, става все по-сложен, се казва в доклада на McAfee.

През трeтото тримесечие е намалял и броят на ботнет мрежите като цяло в света. В някои страни обаче, вкл. Русия, Аржентина, Индонезия и Венецуела, се наблюдава ръст. За най-опасни се считат ботнетите Cutwail, Festi и Lethic.

Коментари по темата: „McAfee: Вирусна епидемия заплашва Android”

добавете коментар...

  1. 5ko

    Абсолютно съм на същото мнение, Anonymous. Дори бих предположил, че фирмите разработващи антивирусен софтуер биха платили на някоя групичка програмисти да понапишат вируси и да ги пуснат в нета, за да започнат хората да търсят антивирусни.

  2. Anonymous

    Поредният BS от страна на антивирусна компания за да си продава бъгливият антивирусен софтуер за Android – McAfee Mobile Security.

    Не се връзвайте на подобни глупости, а прочетете тази статия:
    http://www.theregister.co.uk/2011/11/21/mobile_security_dust_up/

  3. мхм

    Кой постоянно пише разни простотии срещу андроид и в полза на алчниците епъл? Къде ги видяхте тия вируси за андроид, щото от всичките ми познати с телефони с андроид един не се е оплакал от вирус! Да не говорим, че вече има по-голям контрол върху приложенията в маркета и не може лесно да се качи съмнително приложение!

Коментар