Google спира няколко услуги

Google обяви, че ще спре няколко свои проекта, които не успяха да се наложат като популярни. Това е поредното „изчистване” от нерентабилни бизнеси, откакто начело на компанията застана съоснователят Лари Пейдж.

Интернет гигантът ще затвори Google Knol (конкурент на Wikipedia), Google Friend Connect и Google Wave („пощата на бъдещето”). Компанията прекратява също работата на Google Bookmarks Lists, Google Gears, Google Search Timeline и проекта „Renewable Energy Cheaper than Coal”.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Лари Пейдж започна реорганизации в Google
Google тества услуга конкурент на Уикипедия
Google търси предизвикателства извън виртуалния бизнес

По-рано Google закри Aardvark, Google Desktop, Fast Flip, Code Search, Buzz, Jaiku и Google Labs.

Проектът Knol беше един от най-амбициозните. Компанията го стартира през 2007 г. с цел да подобри съдържанието в интернет, като позволи на експертите съвместно да пишат статии. Работата по него все пак ще продължи в партньорство със Solvitor и Crowd Favorite за създаване на Annotum – отворена платформа за публикуване на образователни текстове, основана на WordPress.

Knol ще продължи да функционира до 30 април следващата година, а от 1 октомври 2012 г. потребителите ще могат да свалят своите статии, за да ги пренесат на платформата Annotum.

Друг интересен проект, подлежащ на закриване, е „Renewable Energy Cheaper than Coal” – инициатива насочена към намаляване на стойността на енергията от възобновяеми енергийни източници. Според Google, в момента други организации, работещи в тази сфера, имат по-добри позиции за изследване на технологиите за слънчева енергия. Компанията вече публикува със свободен достъп резултатите от всички свои изследвания.

по темата: „Google спира няколко услуги”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Аз като гледам Code Search май не е закрит. Там ясно си пише: Code Search will be shut down on January 15, 2012
    Между другото Code Search вообще не може да бъде наречен неуспешен проект. Да не носи приходи, но пък се ползва масово. След закриването ще остане единствената алтернатива Koders – услуга появила се преди Code Search и оставаща след това…
    Закриването на Code Search ще нанесе сериозни негативи за Google според мен, защото така ще загубят разработчици, използващи услугите на Google.

Коментар