Huawei купува дела на Symantec в обща фирма

Huawei Technologies ще изкупи дела на Symantec в съвместната им компания. Съгласно сделката, китайският телеком производител ще плати 530 милиона долара за 49% от акциите на Huawei Symantec Technologies, които принадлежат на Symantec.

Джойнт венчърът Huawei Symantec бе създаден през 2008 година със седалище в Хонконг. Компанията разработва иновационни решения за съхранение на данни, информационна сигурност и системи за управление.

До сделка за изкупуване на дела от Huawei се стигна след няколко рунда на преговори между двете компании. В крайна сметка бе решено, че най-перспективно за съвместното предприятие е то да се развива под управлението на един собственик.

„Обединяването на иновативните технологии за съхранение на данни и решенията за сигурност на Huawei Symantec с корпоративните решения на Huawei ще укрепят лидерството ни в областта на „облачните” среди“, коментира Гуо Пинг, заместник председател на борда на директорите на Huawei.

Китайската компания планира да увеличи инвестициите в Huawei Symantec, става ясно още от официалното изявление. В момента Китай е най-бързо растящият пазар за Symantec, като в последните три години компанията бележи ръст от над 46%.

Споразумението между Huawei и Symantec подлежи на одобрение от регулаторните органи. Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2012 г., като дотогава двете компании ще продължат да изпълняват всички свои задължения в джойнт венчъра.

Коментар