Сеул е най-готов за ИКТ услуги в полза на хората

Сеул, Сингапур и Стокхолм оглавяват класация на градовете според готовността им да въведат ИКТ услуги в полза на гражданите. В топ 10 на „Networked Society City Index”, изготвен от Ericsson и Arthur D. Little, се нареждат още Лондон, Ню Йорк, Париж, Лос Анджелис, Токио, Шанхай и Пекин.

ИКТ базирани приложения като е-правителство и умен транспорт могат да подобрят живота на гражданите, помагайки им да преодолеят ежедневните предизвикателства на градската среда, се посочва в доклада. Класацията обхваща 25 от най-големите градове според тяхната готовност да трансформират ИКТ в социални, икономически и екологични преимущества.

Сингапур, например, агресивно въвежда иновации в сферата на е-здравеопазването и е пионер в управлението на градския трафик. Сеул, от своя страна, използва ИКТ, за да реализира много високотехнологични инициативи за опазване на околната среда.

Изследването също така показва, че няколко от т.нар. БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) градове като Сао Пауло и Делхи разработват обещаващи инициативи с цел преодоляване на социално-икономическите различия. Сао Пауло, в частност, е носител на няколко национални и международни награди за своите програми за електронно включване.

В Делхи няколко обещаващи инициативи целят да увеличат ползите от ИКТ за гражданите. Отличен пример е проектът Еко, който позволява финансови транзакции с ниска стойност, извършвани през мобилни телефони или в търговски обекти. Еко обслужва над 1,3 милиона клиенти и оперира с 500 милиона щатски долара във вид на микро-депозити, плащания и  преводи.

Нарастващият БВП често се отъждествява с увеличаване на потреблението, а оттам с нарастване влиянието върху околната среда, например увеличаване на въглеродните емисии. Частта на изследването, свързана с околната среда, показва как ИКТ могат да бъдат използвани за разграничаване на ръста на БВП от въглеродните емисии: град с висок БВП може да използва ИКТ за намаляване на консумацията, като заложи на смарт-грида или като избере по-устойчив път за развитие чрез предлагане на определени услуги във виртуална среда.

“Успешните градове се отличават с това, че привличат идеи, капитали и способни хора. Такова позитивно притегляне изисква постоянен прогрес по отношение на икономическо, социално и цялостно общоградско развитие”, коментира Патрик Регoрд от Ericsson Networked Society Lab.

Новото изследване е насочено към ползите, които ИКТ носи в различни сфери на развитието на града като здравеопазване, образование, икономика, околна среда и ефективност, както и в самото взаимодействие на гражданите с комуникационните технологии.

„Хората се стараят да задоволят основните си нужди. Вниманието им е насочено към т. нар. балансиран начин на живот, богата културна сцена, добър транспорт и услуги, добро здравеопазване, себеизява, например, по отношение на по-добро образование и чиста околна среда в градовете”, коментира Ерик Алмквист, директор на Arthur D. Little. „ИКТ има възможността да подобри качеството на живот в много от тези сфери на живот, а свързаността по всяко време и навсякъде все повече се възприема като основно гражданско право”, допълва Алмквист.

Коментар