Процесорите x86 изтласкват RISC и Itanium

Пазарният дял на процесорите с архитектура x86 продължава да расте в сървърния сегмент за сметка на RISC и Itanium, твърди ново проучване на Gartner.

През третото тримесечие на годината доставките на сървъри възлизат на 2,4 милиона броя, или със 7,2% повече спрямо същия период на м.г. Системите с процесор x86 бележат ръст от 7,6%, докато продажбите на сървъри с архитектура RISC и Itanium са намалели с 6,8%.

Приходите от сървъри през тримесечието се оценяват на $13 млрд., или с 5,2% повече спрямо същия период на миналата година. Най-активен е пазарът в Азиатско-Тихоокеанския регион, който бележи ръст от 23,9%.

Въпреки намаления обем на продажби, печалбата от RISC и Itanium сървъри се е увеличила с 3,5% до $2,4 млрд. При IBM се наблюдава 27% ръст на продажбите, докато Oracle и HP, които предлагат основно сървъри на база SPARC и Itanium, бележат лек спад в приходите, отчита Gartner.

Приходите на IBM от сървъри се оценяват на $3,85 млрд. Почти същият резултат, $3,8 млрд., постига през тримесечието и HP. Лидер по обем на продажбите е HP с дял от 32,3%, следвана от Dell с 21,8% и IBM с 12,1%.

Коментар