ЕК заделя още средства за иновации

Европейският институт за иновации и технологии (ЕIТ) планира да насърчи предприемачеството, като в периода 2014-2020 г. създаде шест нови трансгранични партньорства, известни като общности на знание и иновации (ОЗИ).

Европейската комисия задели бюджет в размер на 2,8 млрд. евро през следващата финансова рамка, за да може EIT да разшири и заздрави развитието на съществуващите ОЗИ, работещи основно в областта на климатичните промени, устойчивата енергия и ИКТ.

Комисията прие също предложение за „Стратегическа иновационна програма“ на ЕIT, която определя рамката за дейностите на института през следващите години. ЕК очаква по този начин да допринесе за създаване на близо 600 нови предприятия, както и за обучение на 25 000 студенти и 10 000 докторанти по нови учебни програми, които съвместяват научните постижения с предприемачески елемент.

Комисията възнамерява да създаде новите ОЗИ на два етапа. Първата група, която се предвижда да бъде сформирана през 2014 г., ще работи по иновации за здравословен начин на живот и активен живот на възрастните хора, храни за бъдещето и суровини. Следващата вълна от ОЗИ, предвидена за 2018 г., ще работи основно в производство с висока добавена стойност, интелигентни и сигурни общества и градска мобилност.

Темите са избрани въз основа на критерии, изготвени от Комисията след публична консултация с иновационната общност.

ЕIТ бе създаден през 2008 г. като самостоятелен орган на ЕС, за да развива конкурентоспособността на държавите-членки, като обедини усилията на учебни заведения, научноизследователски центрове и предприятия. Институтът разчита на общности на знание и иновации (ОЗИ) – новаторска идея за трансгранични публично-частни партньорства. 

Коментар