Apple готви отпор на ултрабуците

Нови модели MacBook Air ще се изправят срещу ултрабуците, налагани от Intel и неговите партньори от PC индустрията. През първото тримесечие на следващата година Apple ще пусне няколко нови модела на своя хитов продукт.


Ултрабуците (Acer Aspire S3 на снимката) застрашават бизнеса на Apple с MacBook Air

Очакват се MacBook Air лаптопи с диагонал на екрана 11,6, 13,3 и 15 инча, съобщи digitimes.com, позовавайки се на източници от индустрията. Вече е започнало пилотното производство на новите модели, вкл. 15-инчовия. Apple се надява чрез тях да заздрави позициите си в сегмента на ултратънките ноутбуци.

Същевременно, преди да пусне новите лаптопи, Apple ще намали цените на сегашните модели MacBook Air, за да увеличи продажбите и съответно пазарния си дял.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  
Какво представляват ултрабук компютрите  
Всеки четвърти лаптоп ще е ултрабук след година
Ултрабуците ще свалят цените на ноутбуците
Ултрабуците имат шанс, ако са по-евтини от $1000

В навечерието на коледния сезон няколко големи ритейлъри в САЩ и Европа вече намалиха цените на MacBook Air. В интернет магазина MacMall, например, 11-инчов модел с 64 GB SSD поевтиня от 999 на 939,94 долара. Best Buy предлага същия модел на цена от 849,99 долара. Спад на цените с до 100 долара се наблюдава и при моделите със 128 GB SSD, вкл. 13,3-инчовия.

Intel, от своя страна, прави всичко възможно да поевтини ултрабуците до нива под 1000 долара. Още през първото тримесечие на 2012 г. цените ще паднат с 5-10%, в резултат на субсидиране със $100 на всеки готов ултрабук от страна на процесорния гигант.

Очаква се на изложението CES 2012 през януари в Лас Вегас производители на РС, между които Acer, Asus, Toshiba, Lenovo, HP и Dell, да покажат между 30 и 50 нови модела ултрабуци.

Коментар