Умните бизнеси внедряват сега ERP

България е сред водещите в света държави по достъп до високоскоростен интернет. Но по използване на информационни технологии в бизнеса, страната ни е в дъното не само в ЕС, но и сред държавите от Централна и Източна Европа.

От около 20 000 компании в държавата, които е нормално да имат внедрени цялостни системи за управление на бизнеса (ERP), едва малко повече от 1000 имат такива, според данни на CBN, цитирани в анализ на компанията LLP Dynamics България.

Внедрените системи за управление на взаимоотношенията с клиентите (CRM) са по-малко от 50. Системите за бизнес анализи са по-малко от 100. Това е в пъти по-малко, отколкото например в Унгария или Чехия.

Именно използването на информационните технологии е ключът към повишаване на ефективността и намаляване на разходите, и от там на себестойността на продукцията, подчертаха от ERP доставчика на среща с медиите.

През 2011 г. беше отворена програма за кандидатстване за финансиране по Европрограмите на ERP и CRM, BI системи. Фирмите, които подадоха заявления, са 1270. Това показва, че една голяма част от компаниите (предимно в производствения сектор) осъзнават необходимостта от постигане на по-голяма ефективност.

От тези над 1200 фирми само около 300 фирми ще успеят да получат финансиране. Ефективно тези фирми ще започнат да внедряват системите си през септември 2012 година и първите ефекти от внедрените системи ще могат да видят едва в средата на 2013 година, посочиха от LLP.

На практика компаниите, които чакат да получат финансиране, няма да имат средствата за повишаване ефективността тогава, когато ще им бъдат най-необходими – а именно през 2012 година, предвид несигурността в ЕС и очакванията за още по-тежка криза.

Бизнесите, които разбират това, започват в момента внедряване на софтуер за управление. Според LLP, те ще успеят не само да задържат позициите си на вътрешния и външния пазар, но и ще могат да намерят нови пазари и да увеличат значително приходите от продажби и печалбите си.

Коментари по темата: „Умните бизнеси внедряват сега ERP”

добавете коментар...

  1. Умен бизнес

    Умните бизнеси са внедрили ERP отдавна. LLP Dynamics България явно иска да закърпи положението следващата година като пробва да пласира някой друг лиценз за Microsoft Dynamics.

Коментар