Адаптирането на ИТ към бизнес нуждите става приоритет

Разходите вече не са определящи при планиране на инвестициите в информационни технологии, тъй като фирмите все повече осъзнават важността на ИТ в организацията, твърди проучване на IDC сред потребители от частния и държавен сектор в Централна и Източна Европа.


Адаптирането на ИТ към променящите се бизнес нужди е приоритет за половината компании в Централна и Източна Европа
 

Като най-важни за ИТ отделите ангажименти за подпомагане на бизнес процесите са посочени ИТ сигурността, надеждността и непрекъсваемостта на работата на системите. Почти всяка трета компания посочва изграждането и/или поддържането на сигурността като един от най-важните ангажименти през следващите 12 месеца. Сред останалите няколко топ приоритета са изграждането на ИТ инструменти за оптимизиране взимането на бизнес решения, както и редуцирането на общите разходи за ИТ.

През 2012 година се очаква разходите на фирмите в региона ЦИЕ за ИТ да се повишат средно с близо 3% спрямо 2011. Почти всяка втора от организациите посочва като топ ИТ приоритет адаптирането на ИТ към променящите се бизнес нужди. Това е в отговор на нарастващата нужда от един гъвкав ИТ отдел, който спомага за цялостната динамичност на организацията и бързото и приспособяване към постоянно променящата се пазарна среда.

От фирмите в региона 37% процента имат център за данни, а 8% планират да наемат такъв през следващите 12 месеца. Повечето фирми планират да подобрят постепенно дейта центровете си, като инвестират в собствен основен или резервен център, или наемат място в център на трета страна. Изследването показва, че колкото по-голяма е фирмата, толкова по-вероятно е да има ясна стратегия за инвестиране в център за данни.

Два от всеки пет сървъра, ползвани от бизнеса в региона, са настолни компютри (PC). Независимо че цените на Intel-базирани сървъри се понижиха през последните години, много от малките фирми все още предпочитат да пестят.

От деветте страни в обхвата на изследването, България и Гърция са държавите, в които фирмите най-често използват настолните компютри като сървъри, а Полша и Република Хърватия – най-малко.

28 % от организациите планират да внедрят мобилна стратегия през следващите 12 месеца, сочат резултатите от проучването.

Компаниите в ЦИЕ са предпазливо оптимистични относно бъдещето, като 37% от тях  очакват бизнесът им да се развива добре, а 9% да се развива отлично. Най–предпазливи са компаниите от производствения сектор, а най-оптимистично настроени са фирмите, предлагащи бизнес услуги.

Големите компании (с повече от 500 служители) са доста по-оптимистично настроени отколкото средните и малки фирми. Компаниите в Русия, Република Хърватия и Чешката Република са най-оптимистично настроени, а в Гърция – най-песимистично, следвана от Унгария.

Изследването на IDC е направено през третото тримесечие на 2011 г. сред 1600 фирми от девет страни от региона:  България, Гърция, Полша, Унгария, Румъния, Чешката Република, Република Хърватия, Украйна, Русия. 

Коментар