Барозу назначи главен научен съветник на ЕК

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу назначи първия главен научен съветник на Комисията. Професор Ан Глоувър ще предоставя независими научни съвети на високо равнище през всички етапи на развитие и прилагане на политиката.


Проф. Ан Глоувър ще съветва директно Жозе Мануел Барозу по всякакви научни въпроси

Главният научен съветник ще съветва директно председателя и редовно ще осигурява актуализирана информация относно развитието на науката и технологиите.

Г-жа Ан Глоувър изпълнява длъжността на главен научен съветник за Шотландия от август 2006 г. до декември 2011 г. Тя е титуляр на катедра по клетъчна и молекулярна биология в университета в Абърдийн и има почетни длъжности в институтите „Роует“ и „Макоули“.

Барозу съобщи за своето намерение да назначи главен научен съветник в реч пред Европейския парламент на 15 септември 2009 г. Той лично интервюира няколко кандидати за длъжността.

Дейността на професор Ан Глоувър ще бъде пряко подчинена на председателя и ще се ползва от административната подкрепа на Бюрото на съветниците по европейска политика. По искане на председателя тя ще предоставя независими експертни съвети по всякакви въпроси на науката, технологиите и иновациите.

Ан Глоувър ще подготвя анализи и становища по основни политически предложения, засягащи въпроси на науката, технологиите и иновациите – по-специално, главният научен съветник ще предоставя авторитетни насоки по тълкуване на научни доказателства в случай на съмнения и ще участва в стратегическото планиране на действия при извънредни ситуации.

Коментар