България е осма в света по скорост на интернет достъп

М-Тел е лидер в доставянето на високоскоростен интернет в България и страната ни се нарежда в първата десетка на държавите по бърз достъп до глобалната мрежа (виж тук: http://www.netindex.com/ ). Това стана ясно на пресконференция на ръководството на дъщерното дружество на Мобилтел, което управлява придобитите компании за фиксиран интернет Spectrum Net и Megalan Network днес. Бяха обобщени резултатите от работата на М-Нетуърк през настоящата година. Компанията отчита изпълнена инвестиционна програма, увеличено покритие на мрежата и ръст при абонатите.

Към октомври тази година броят на домакинствата, покрити от фиксираната мрежа на М-Нетуърк, се е увеличил с 56 на сто спрямо същия период през 2010 година. Абонатите на цифрова телевизия са с 274 процента повече, а тези на високоскоростен интернет са нараснали с 21 на сто.

Фиксираната мрежа на М-Нетуърк ще покрива до края на настоящата година 850 хиляди домакинства в цялата страна.Към момента дружеството предлага високоскоростен интернет за дома, цифрова телевизия и домашен телефон в София, Варна, Девня,  Бургас, Пловдив, както и във Велико Търново и околните населени места.  

М-Нетуърк е единствената компания, която изгражда и развива оптична мрежа в България, основана на GPON (Gigabit Passive Optic Network) технология. На практика, достъпът и преносът, които тази технология осигурява, изпреварват съдържанието, т.е. преносната среда е с неограничен капацитет. Нововъведението в тази технология е, че тя позволява оптична връзка до всяка крайна точка – домакинство или офис.

Предимствата на GPON технологията включват възможности за интегрирано предоставяне на HD телевизия, високоскоростен интернет и телефонни услуги с изключително качество през една и съща платформа.

Тази технология позволи за първи път у нас клиентите да получат възможност да ползват уникалната за страната скорост до 1Gpbs (гигабит в секунда) за фиксиран интернет. Тази скорост многократно надвишава скоростта, която предлагат другите оператори на пазара в офертите си за фиксиран интернет.

Домашната видеотека е друга възможност, която отличава предлаганите от М-Нетуърк фиксирани услуги от тези на останалите оператори. Тя е част от услугата цифрова телевизия и позволява на потребителя да избира между близо 100 заглавия и да ги поръчва директно от екрана на телевизора си вкъщи само с два клика на дистанционното управление.
 

по темата: „България е осма в света по скорост на интернет достъп”

добавете коментар...

  1. Александър

    1-во: България си е в топ 10 и без М-тел, не от вчера;
    2-ро: Не са посочени недостатъците на GPON оптиката в сравнение със самостоятелно оптично влакно от техническия център до дома.

  2. Иво

    Това е една от малкото положителни новини за България през последните месеци на фона на непрекъснатите наркоафери, кражби, убийства, изнасилвания, палежи и т.н.

  3. Ленин

    Аман от платени драскачи. Когато СИМ-картата струваше 144лв и бяха монополисти М-тел, някой регулираше ли ги от държавата. Сега бля-бля …

  4. Виктор

    Догодина наистина се очаква да сме по-напред. Движим се с сериозни темпове.

  5. Малина

    Надявам се догодина да сме още по-напред в тази класация.

  6. Антон

    С тези инвестиции, които направиха от М-тел, ще има наистина голям достъп до интернет.

  7. Ина

    Наистина сме много привелигировани да имаме такъв интернет достъп.

  8. Тони

    В България наистина има много бърз достъп до интернет. Компании като М-тел много развиват технологиите.

  9. Христо

    Странно, в заглавието се говори за България и т.н., чета аз и освен рекламно прес съобщение на Мтел, друго не видях. Похвално.

  10. Стефан

    похвално е, че сме отбелязали напредък и постижение в тази насока, достъпът си остава най-важен в сферата на комуникациите.

  11. Калин

    това е една добра новина, която може да зарадва потребителите и да затвърди качеството на предоставяните услуги.

Коментар